Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ: Συμβολικό δάνειο ή συμβουλευτικός ρόλος νέου τύπου για το ΔΝΤ...!!!

Περιθώριο συμφωνίας των 4 Θεσμών και της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπάρχει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017

Αυτές είναι οι πληροφορίες σύμφωνα με το Capital.gr για τις προθέσεις των Βρυξελλών όπως θα αποτυπωθούν στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής.  

Μετά, εκτιμάται ότι θα είναι πολιτικά απίθανο να πραγματοποιηθεί συμφωνία για αρκετούς μήνες λόγω των εκλογών σε Ολλανδία και σε Γερμανία.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα της όποιας συμφωνίας για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμάται ότι θα είναι ή ένας συμβιβασμός που θα οδηγήσει σε συμμετοχή του Ταμείου πιθανόν με ένα «συμβολικό» δάνειο ή ένας συμβουλευτικός ρόλος στο πρότυπο αυτού που διαδραματίζει ήδη στην Ισπανία, χωρίς να αποκλείεται να αναπτύξει το Ταμείο και ένα νέο συμβουλευτικού τύπου εργαλείο.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι το περιθώριο ρευστότητας της Αθήνας φτάνει έως το καλοκαίρι του 2017, ενώ θεωρείται πιθανό η δεύτερη αξιολόγηση να απαιτήσει περισσότερες της μίας αποστολές στην Αθήνα.
Σημειώνεται, ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει «διερευνητικές» επαφές με αξιωματούχους σε πολιτικό επίπεδο κορυφής για τις ελληνικές επιδιώξεις αναφορικά με το χρέος, αλλά και τα υπόλοιπα ελληνικά αιτήματα, ενώ από αύριο ξεκινά στην Αθήνα η διαπραγμάτευση σε επίπεδο κλιμακίων των κοινοτικών θεσμών.
Τα περιθώρια
Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι θέλει να κλείσει την αξιολόγηση έως το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αλλά η θέση των Βρυξελλών όπως σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αποτυπωθεί και στην Σύνοδο είναι ότι αυτό μπορεί να μην αποδειχθεί ρεαλιστικό.
Και τούτο διότι θα πρέπει έως τότε και να κλείσουν όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης μαζί με το ζήτημα των πλεονασμάτων, αλλά και οι δανειστές να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Επιπρόσθετα γίνεται ξεκάθαρο και ότι όλες οι πλευρές μπορεί να έχουν πολιτικό ενδιαφέρον να κλείσουν την αξιολόγηση όσο πιο ομαλά γίνεται.
Για τον πολιτικό κύκλο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η θέση της ΕΕ είναι ότι τα περιθώρια μετά από τον Φεβρουάριο του 2017 είναι μικρά καθώς υπάρχουν εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο, ενώ η νέα γερμανική κυβέρνηση μπορεί να μην σχηματιστεί πριν από τα τέλη του 2017. Και στην συνέχεια φτάνει το τέλος του προγράμματος με τον ESM.

Η 2η αποστολή
H δεύτερη αξιολόγηση που ξεκινά την Παρασκευή με μία αποστολή διάρκειας μίας εβδομάδος θεωρείται πιθανό να μην αρκέσει για να υπάρξει συμφωνία και εκτιμάται ότι πιθανότατα θα πρέπει να ακολουθήσουν επόμενες αποστολές στην Αθήνα. Τα βασικά θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν είναι το Μεσοπρόθεσμο 2017 – 2020 με τους στόχους πλεονασμάτων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η αγορά εργασίας, το δημόσιο και τα κλειστά επαγγέλματα.
Οι θεσμοί της ΕΕ θα αποδέχονται το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην θέση του ΔΝΤ που ζητά από την Ευρωζώνη ελάφρυνση χρέους πέρα από αυτή που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι με βάση την απόφαση της 24ης Μαίου του Eurogroup, αλλά και στη θέση της Γερμανίας που δηλώνει πλέον ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή ελάφρυνση χρέους.
Ωστόσο, θα κάνουν σαφές ότι συνεχίζεται το έργο του ESM στην χαρτογράφηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και η πρόθεση για την χρηματοδότηση της Ελλάδας μόνο από τον ESM αν δεν βρεθεί λύση συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου