Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Ανασχηματισμός πίσω από την κουρτίνα του Συνεδρίου...!!!

του Σεραφείμ Νικολάου
 
Με τη σκέψη στον... ανασχηματισμό θα ανεβεί απόψε στο βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι και ο ίδιος έχει κατανοήσει ότι κάθε μέρα που περνάει, είναι λάθος να κρατάς στη ζωή ένα σχήμα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη συγκυρία. 
Αν, μάλιστα, έχει αποφασίσει να μην αλλάξει τους υπουργούς του οικονομικού κύκλου και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τότε ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να γίνει ακόμη και πριν την άφιξη των κλιμακίων των δανειστών. Τη Δευτέρα δηλαδή! 

Είναι αυτονόητο ότι το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει τα περί ανασχηματισμού, είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού υπάρχει αέρας... αλλαγών. 
Αφού όμως λύσει το χρόνο, μετά θα πρέπει να απαντήσει πρωθυπουργός το επόμενο, και πιο βασικό, ερώτημα: τι είδους ανασχηματισμός. Δομικός, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, με συνενώσεις –καταργήσεις Υπουργείων ή και ανασύσταση άλλων. Στο θέμα αυτό πιστεύεται ότι ο διευθυντής του γραφείου του Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει κάνει, όπως πάντα δηλαδή, αθόρυβη δουλειά... 
Το βασικό χαρακτηριστικό πάντως, που θα πρέπει να έχει το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να είναι σχήμα... μάχης. Γρήγορο στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, επίμονο στην εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ,  αποτελεσματικό στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. 
Τα... διλήμματα ακολουθούν: θα απομακρύνει τους υπουργούς που δεν πέρασαν τη... βάση, με βάση το έργο τους; Θα απομακρύνει υπουργούς που προκάλεσαν με δηλώσεις τους; Και δεν θα λάβει υπόψη του την ανάγκη (;) τήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών; Ενώ τι θα γίνει με τους υπουργούς -«συμμάχους» (Ν. Κοτζιάς, Ν. Τόσκας, Γ. Τσιρώνης); Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες εξαιτίας της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αν κάποιοι σύμβουλοι του Αλ. Τσίπρα τον προτρέπουν να προχωρήσει χωρίς να κοιτάξει πίσω... 
Συναφές με τα παραπάνω, είναι και τι Κεντρική Επιτροπή θα ήθελε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί από το Συνέδριο. Επιθυμία της ηγεσίας δεν μπορεί παρά να είναι ένα κομματικό σχήμα που να είναι πιο υποστηρικτικό στο κυβερνητικό έργο (χωρίς να ταυτίζεται σε όλα μαζί του), και επιπλέον ένα σχήμα που δεν θα έχει αντιρρήσεις στα πολιτικά ανοίγματα της ηγεσίας προς τον όμορο χώρο της κεντροαριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου