Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Σε εξέλιξη η τελική μάχη στο ΣτΕ για τα τηλεοπτικά και το πολιτικό κλίμα – Όλα τα σενάρια...!!!

Καθοριστική για το πολιτικό κλίμα και τις εν γένει πολιτικές εξελίξεις, θα είναι η σημερινή και πλέον κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ, 

το οποίο σε καθεστώς ακραίων πιέσεων και απειλών που εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα, θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Παπά για της τηλεοπτικές άδειες.  
Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, ξεκίνησαν να εξετάζουν τις προσφυγές των τηλεοπτικών  σταθμών  Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της  Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση των τεσσάρων (4) τηλεοπτικών αδειών με αιχμή τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το ΣτΕ να μην εκδώσει οριστική απόφαση, αλλά προδικαστική απόφαση με την οποία θα δίνει χρόνο στην Πολιτεία προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια,μετά το διάστημα αυτό, υπό άλλη σύνθεση, για να κρίνει οριστικά το ζήτημα των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών.
Με δεδομένη την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ το οποίο με πλειοψηφία 16-9  έκρινε τυπικά παραδεκτές τις εν λόγω προσφυγές, η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας αρνητικής απόφασης, ενώ τόσο η πλευρά των καναλαρχών όσο και η Αντιπολίτευση, αισιοδοξούν για μια ετυμηγορία που θα τους δικαιώνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κομβικό σημείο εστιάζεται στο ΕΣΡ και στο αν οι ανώτατοι δικαστές κρίνουν πως εκείνο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την διενέργεια τηλεοπτικού διαγωνισμού. 
Στη συνέχεια, θα κριθεί αν η ρύθμιση για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες προσκρούει ή όχι στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. 
Με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις που στηρίζονται κυρίως σε διαρροές, τα επικρατέστερα σενάρια συνοψίζονται στα εξής:
Ο νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός επειδή η αρμοδιότητα για τη διαδικασία αδειοδότησης μεταφέρθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, αντί του ΕΣΡ, όπως ορίζει το Σύνταγμα και το Δικαστήριο συνιστά στην κυβέρνηση να καταρτίσει νέο νόμο, αφού προηγουμένως ενεργοποιήσει το ΕΣΡ το οποίο και θα αναλάβει την διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Στην περίπτωση αυτή οι δικαστές θα πρέπει ωστόσο να αιτιολογήσουν την απόφαση, με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ΕΣΡ δεν συγκροτήθηκε, λόγω της άρνησης της Ν.Δ. η οποία για να συμφωνήσει, έθετε ως προαπαιτούμενο  την κατάργηση του νόμου Παπά. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που είχε αδρανήσει η λειτουργία του ΕΣΡ ως Ανεξάρτητης Αρχής, ο υπουργός κινδύνευε να κατηγορηθεί για απιστία ή παράβαση καθήκοντος, εάν δεν προχωρούσε τις διαδικασίες για αποκατάσταση της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο.
Η διαδικασία κρίνεται Συνταγματική και θεωρείται αντισυνταγματικός μόνον ο περιορισμός των αδειών σε 4, καθώς οι καναλάρχες θέτουν με τις προσφυγές τους και ζητήματα ολιγοπωλίου.
Ο νόμος κρίνεται στο συνόλό του αντισυνταγματικός χωρίς κανέναν αστερίσκο.
Ο νόμος κρίνεται στο συνολό του Συνταγματικός, επίσης χωρίς κανέναν αστερίσκο.
Εάν τελικά το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κρίνει ότι μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μπορούσε να οργανώσει και να φέρει σε πέρας τη διαγωνιστική διαδικασία και όχι ο υπουργός κατά την πρόβλεψη του νόμου, τότε ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες προσκρούει στις προβλέψεις του Συντάγματος και θα πρέπει να αλλάξει.
Αντιθέτως, αν η πλειοψηφία των 25 Συμβούλων Επικρατείας κρίνει ότι δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα στο νομοθέτημα με την υφιστάμενη μορφή του, τότε η εφαρμογή του νόμου θα συνεχιστεί κανονικά χωρίς κανένα εμπόδιο και όσα κανάλια δεν έχουν αδειοδοτηθεί θα πρέπει να κλείσουν μετά από σχετική απόφαση του αρμοδίου υπουργού.

 altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου