Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Με Τσίπρα η αυλαία για το 2ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Οι προσδοκίες και οι συσχετισμοί...!!!

Ήταν τρία χρόνια πριν όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2013, στον απόηχο της εκλογικής εκτόξευσης του κόμματος στις δύο εκλογές της προηγούμενης χρονιάς

Σήμερα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, ανοίγει η αυλαία του δεύτερου συνεδρίου του κόμματος, με την καθιερωμένη ομιλία του επικεφαλής του, Αλέξη Τσίπρα στις 8 απόψε το βράδυ. 
Οι 2.800 σύνεδροι θα σχηματίσουν τους προγραμματικούς άξονες και την Κυριακή θα  εκλέξουν τον πρόεδρο και τα συλλογικά όργανα του κόμματος.
Ενός κόμματος που μέσα σε περίπου δύο  χρόνια άλλαξε ραγδαία και μετασχηματίστηκε εξαιρετικά σύντομα σε τόσο πυκνό πολιτικό διάστημα.

Οι πολιτικές «ιδιαιτερότητες» που χαρακτηρίζουν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τεθούν και να διαμορφωθούν χαρακτηριστικά στη συνεδριακή διαδικασία. Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι ένα κόμμα της Αριστεράς κάνει το συνέδριό του, ενώ βρίσκεται για πρώτη φορά στην κυβέρνηση, κάτι που αποτελεί ελληνική «πρωτοτυπία».
Η δεύτερη «ιδιαιτερότητα» συνδέεται με την ευρωπαϊκή συγκυρία: Μια Ευρώπη που συνθλίβεται από άνοδο των ακροδεξιών-ξενοφοβικών δυνάμεων, μια Ευρώπη στην οποία έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται λογικές του τύπου, «καλύτερα μόνοι, παρά με τους άλλους».
Η ανθρωπογεωγραφία του κόμματος
Σχετικά με τη φυσιογνωμία και την κοινωνική ανθρωπογεωγραφία εντός κόμματος, πρώτη διαφορά είναι η αποδυνάμωση από «παραδοσιακά» και επί μακρόν στελέχη του κόμματος που αποχώρησαν πέρυσι το καλοκαίρι.
Η «ομάδα των 53» με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που πια φυλλορροεί και αναμένεται να απολέσει σημαντικό ποσοστό εντός της νέας Κεντρικής Επιτροπής που θα διαμορφωθεί μετά το συνέδριο (περίπου 20-22%), αλλά και η αποχώρηση της «Αριστερής Πλατφόρμας», μετέπειτα ΛΑΕ, καθώς και των 2/3 περίπου της νεολαίας του κόμματος, έχουν στερήσει από το κόμμα το πιο ριζοσπαστικό προφίλ του, αφήνοντας περισσότερο χώρο σε πιο «ήπιες» δυνάμεις.
Από κει και πέρα ζητούμενο είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, με τρεις τάσεις να διακρίνονται εντός των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η «Ενωτική Κίνηση», η οποία είναι και η πιο μαζική, της οποίας προΐσταται ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και στηρίζεται από στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η «ομάδα των 53», που όπως προαναφέρθηκε έχει αιχμή του δόρατος τον υπουργό Οικονομικών και στηρίζεται από βουλευτές όπως ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Χρήστος Μαντάς, η Αννέτα Καββαδία, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, η εκπρόσωπος Τύπου, Ράνια Σβίγκου και τέλος η «Πλατφόρμα 2010», στην οποία ανήκουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Μπαλάφας, Ρένα Δούρου και Κώστας Ζαχαριάδης.
Όχι τόσο σαφώς προσδιορισμένη είναι η ομάδα των Βούτση, Σκουρλέτη οι οποίοι βρίσκονται κάπου στη μέση, καθώς πρόκειται για υπουργούς ή πρώην υπουργούς, οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στην κυβέρνηση, αλλά χωρίς «βαρύ» μνημονιακό χαρτοφυλάκιο.
Χαρακτηριστική είναι και η «προσθήκη» των μελών της ΔΗΜΑΡ που σε κείμενό τους ανακοίνωσαν ότι συστρατεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Φώτη Κουβέλη να κάνει το come back στο κόμμα από το οποίο αποχώρησε πριν έξι χρόνια.
Δυστοκία στην εύρεση του επόμενου γραμματέα
Από κει και πέρα ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ίντριγκα έχει η θέση του γραμματέα του κόμματος, αφού ο ήπιος και προσηνής, αλλά ουσιαστικά αδιάφορος, Πάνος Ρήγας, καταβάλει μεν φιλότιμες προσπάθειες, αλλά δεν έχει την απαραίτητη δυναμική που επιθυμεί η ηγεσία.
Τα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής (Σκουρλέτης, Τσανακόπουλος, Ηλιόπουλος) δεν φαίνονται αρκετά πιθανά για την κατάληψη αυτής της όχι και τόσο «ελκυστικής» θέσης, με τις μόνες διαθεσιμότητες να προέρχονται από όχι και τόσο λαοπρόβλητα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, που βρίσκονται χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ (παλιά στον Συνασπισμό).
Τα ζητούμενα
Κάποια από τα ζωτικής σημασίας θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο είναι αρχικά οι σχέσεις κόμματος – κράτους – κυβέρνησης, ο κομματικός προγραμματισμός και η ταύτισή του με τον κυβερνητικό προγραμματισμό (θέμα το οποίο συζητήθηκε έντονα κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου), οι συζητήσεις για τα Δικαιώματα, την Αυτοδιοίκηση και το Συνδικαλισμό, τη Δημόσια Διοίκηση και την Εκπαίδευση.

altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου