Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Σύνοδος Κορυφής: Επιμένει η κυβέρνηση για λύση στο χρέος εντός 2016... !!!

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Μάρτιν Σουλτς και αύριο βλέπει την Άνγκελα Μέρκελ - Τεχνικού χαρακτήρα οι συζητήσεις για...
το Μεταναστευτικό λένε κυβερνητικές πηγές.


Σταθερή στη θέση της ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν και παράλληλα να συμφωνηθεί μία λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι το τέλος του 2016 και θα επιτρέπει τόσο την έξοδο στις αγορές όσο και τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ παραμένει η κυβέρνηση.



Αυτό ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν καθοριστεί συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ή τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ το πρωϊ της Παρασκευής είχε προγραμματιστεί συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλει και έχει τη διάθεση να συμβάλει στο ζήτημα του χρέους τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και με την όποια επιρροή διαθέτει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας. «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται σε σχέση με το χρέος» ήταν το μήνυμα που φέρεται να μετέφερε ο Πρωθυπουργός στον κ. Σουλτς.Ωστόσο, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης στη διαμάχη Γερμανίας και ΔΝΤ στο θέμα του χρέους και επιπλέον δεν είναι σαφές σε πιο μέρος της Δήλωσης του Eurogroup του περασμένου Μαϊου αναφέρεται όταν ομιλεί περί βιωσιμότητας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θεωρεί, μάλλον υπερβολικά, ότι η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και η Επιτροπή Εργασιακών Υποθέσεων της Ευρωβουλής μπορούν να βοηθήσουν ώστε ιδιαίτερα στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων – που θεωρείται μείζον θέμα της δεύτερης αξιολόγησης – οι λύσεις που θα αναζητηθούν να παραμείνουν εντός του πλαισίου του κοινοτικού κεκτημένου.

Σχετική ηρεμία στο Μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση δεν δείχνει πάντως να ανησυχεί σε σχέση με το μεταναστευτικό, το οποίο θα είναι το πρώτο θέμα συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα με το τελευταίο Προσχέδιο Συμπερασμάτων που βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος», σε ό,τι αφορά στην οδό της Ανατολικής Μεσογείου επισημαίνονται τα εξής:

1.Η ενίσχυση των προσπαθειών για την επιτάχυνση των επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία,

2.Ο ταχύς διορισμός μονίμων συντονιστών στα ελληνικά hotspots,

3.Η υποχρέωση των κρατών – μελών να ανταποκριθούν πλήρως στις εκκλήσεις για τη διάθεση των απαραίτητων πόρων, άρα και ειδικών, που είναι απαραίτητοι ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το ελληνικό σύστημα ασύλουκαι,

4.Η επίτευξη προόδου σε όλο το φάσμα των δεσμεύσεων που σχετίζονται με την υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των θεωρήσεων.

Τέλος, στο δείπνο της Πέμπτης, οι «28» (σσ. είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε Σύνοδο Κορυφής η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι) θα συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία αλλά και τις σχέσεις με τη Ρωσία. Στο προσχέδιο Συμπερασμάτων γίνεται αναφορά στην εξέταση όλων των λύσεων, συμπεριλαμβανομένων και κυρώσεων, λόγω της κατάστασης στο Χαλέπι. Δεν αναμένονται όμως, σύμφωνα με τις ενδείξεις, αποφάσεις επί του θέματος αυτού...

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος, tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου