Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε το Eurogroup... Αργότερα τον Οκτώβριο τα υπόλοιπα...!!!

Σε δύο μέρη «έσπασε» την εκταμίευση της δόσης το Eurogroup, σύμφωνα με το...
πρακτορείο Reuters.

Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, εγκρίθηκε η εκταμίευση ποσού 1,1 δισ. ευρώ, με την απόφαση για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. της υποδόσης των 2,8 δισ. να μετατίθεται για τα τέλη του μήνα...

Το «πράσινο φως» μόνο για το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ που συνδέεται με τα 10 προαπαιτούμενα και όχι για ολόκληρο το ποσό της υπο-δόσης 2,8 δισ. ευρώ, άναψε το Eurogroup της Δευτέρας. Το υπόλοιπο κομμάτι της υπο-δόσης, ύψους 1,7 δισ. ευρώ που υπολείπεται και...
συνδέεται με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, οι θεσμοί πρόκειται να το αποδεσμεύσουν «εν ευθέτω χρόνω», μέσα στον Οκτώβριο.

Σημειώνεται πως για να πάρει η κυβέρνηση το 1,7 δισ. ευρώ θα έπρεπε προηγουμένως να προχωρήσει στην πλήρη απορρόφηση των χρημάτων των 1,8 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί τον Ιούνιο, για ανάλογο σκοπό.

Είναι στην ουσία η προϋπόθεση που ορίζει η τεχνική συμφωνία για να μπορέσει η Αθήνα να εισπράξει τα 7 δισ. ευρώ συνολικά, από τα 86 δισ. ευρώ του δανείου, που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.
Γραφειοκρατικές διαδικασίες

Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 3 Οκτωβρίου, κάνει λόγο για την πλήρη προώθηση αυτών των χρημάτων προς τους φορείς προκειμένου να πληρωθούν αυτές οι οφειλές. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε καθυστέρηση σχετική με το θέμα αυτό έχει να κάνει με γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Νωρίτερα, η ανταποκρίτρια των Irish Times είχε μεταδώσει πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, ζητούσε να μην παρθεί σήμερα απόφαση για την Ελλάδα μεταθέτοντας την εκταμίευση της υπο-δόσης σε επόμενο Eurogroup.
Απαιτείται χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών

Στα συμπεράσματα του από τη σημερινή συνεδρίαση, τo Eurogroup αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει από την Αθήνα προκειμένου να υπάρξει «ξεκαθάρισμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σημειώνοντας παράλληλα πως απαιτείται χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και πως αυτό θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο.

Η θετική αξιολόγηση αργότερα, θα ανοίξει το δρόμο στον ESM για την εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό για τα ληξιπρόθεσμα...


efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου