Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

O Tσίπρας σηκώνει το γάντι... !!!

Με τη βεβαιότητα ότι το μείγμα της κυβερνητικής πολιτικής υποστηρίζει επαρκώς το σχέδιο για να εισέλθει η χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, 

 αρκεί οι πιστωτές της να πράξουν το καθήκον τους χωρίς καθυστερήσεις, προχωρά, από αύριο κιόλας, ο Αλέξης Τσίπρας σε...
διαδοχικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Μετά το πολυήμερο ταξίδι του από την Μπρατισλάβα στη Νέα Υόρκη και από εκεί στη Βιέννη για τη χθεσινή μίνι σύνοδο για το Προσφυγικό (παρουσία της Ανγκελα Μέρκελ), ο Ελληνας πρωθυπουργός σκοπεύει να αρχίσει να απαντά με αποφασιστικό τρόπο αφενός ως προς τις εκκρεμότητες για το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος και αφετέρου στην καταιγίδα επιθέσεων,
κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η άποψη που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η Νέα Δημοκρατία (και όχι μόνο) τροφοδοτεί διαρκώς με πυρά τον φθινοπωρινό «πόλεμο», καθώς αντιλαμβάνεται ότι απομακρύνεται ο στόχος της για την επιχείρηση «κατάρρευσης» της κυβέρνησης λόγω της αδυναμίας της να χειριστεί το άκρως δημοσιονομικό σκηνικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας κάθε άλλο παρά ανησυχεί, ναι μεν αναγνωρίζει τις δυσκολίες της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά από την άλλη πιστεύει αυτό που είπε μιλώντας στο forum Concordia Summit στη Νέα Υόρκη: «Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι η αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας, και γι’ αυτό κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διστάζει ή να χρονοτριβεί».

Το πρώτο βήμα στην αλυσίδα δράσεων που θέλει να πετύχει είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων την Τρίτη το βράδυ και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όχι αργότερα από την 1η Νοεμβρίου.

Το επόμενο και καθοριστικό βήμα που κατά το Μέγαρο Μαξίμου θα οδηγήσει στην αλλαγή σελίδας είναι η διευθέτηση του χρέους, που βάσει της συμφωνίας με τους εταίρους και τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα «η στιγμή αυτή είναι τώρα». Πολύ απλά ο πρωθυπουργός διαμηνύει στους εταίρους ότι ο ορίζοντας πρέπει να είναι ξεκάθαρος έως το τέλος του 2016 ? δηλαδή πριν από το 2017 που είναι έτος εκλογών για πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τα επιχειρήματα δε που ανασύρει από τη φαρέτρα του αφορούν στην επίτευξη συμφωνίας, στη διασφάλιση της οικονομικής και της πολιτικής σταθερότητας, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στο ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τη στροφή της οικονομίας στην ανάκαμψη. «Το Grexit αποτελεί Ιστορία, η ανάπτυξη είναι εν όψει» επισημαίνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι το «κλειδί» που θα συμβάλει καθοριστικά και θα ευνοήσει τη διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος βρίσκεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι το «σήμα» από την αμερικανική πλευρά για την πράξη που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους είναι ισχυρό, ενώ οι εταίροι στην Ευρώπη αναμένουν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για να αποφανθούν, χωρίς πάντως να έχουν απαντήσει στο δίλημμα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
O Tσίπρας σηκώνει το γάντι
«Σκοπιμότητες»
Στο εσωτερικό παζλ και ιδίως μετά τη σφοδρή επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες και τα ερωτήματα που τίθενται γύρω από το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών, το Μαξίμου σχεδιάζει να αποδομήσει με επιχειρήματα τις καταγγελίες και να συγκρουστεί μετωπικά με τη ΝΔ. Κυβερνητικά στελέχη προβλέπουν δε ότι εάν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκληθεί την Τετάρτη κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, για την Παιδεία, στη Βουλή για άλλα ζητήματα, τις άδειες, την Τράπεζα Αττικής κ.ά., τότε θα απαντήσει στις «πολιτικές σκοπιμότητες των τελευταίων ημερών». Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, διότι η ΝΔ επιδιώκει να συντηρήσει κλίμα πρόωρων εκλογών και να «αναχαιτίσει» πιθανές καλές ειδήσεις για την εξέλιξη της οικονομίας στην αποδεδειγμένα δύσβατη περίοδο.

Ο Ν. ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΟ ‘ΕΘΝΟΣ’
Η κυβέρνηση προχωράει, με την κοινωνία όρθια

Τη σφοδρή αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία χρεώνοντάς της ότι ποντάρει στην αποτυχία κάθε κίνησης της κυβέρνησης σε όλα τα «καυτά» μέτωπα προαναγγέλλει με δήλωσή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος προκαλεί ανοιχτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνεχίσει την πορεία των μηνύσεων και προς το... Μαξίμου. Στη δήλωσή του επισημαίνει:

«Η Νέα Δημοκρατία πόνταρε στην αποτυχία της οικονομίας. Θα ηρεμήσει αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Πόνταρε στην αποτυχία του διαγωνισμού για τα κανάλια. Θα ηρεμήσει αν πάρει τηλεοπτική άδεια η Siemens. Δίνει μάχες οπισθοφυλακών και θα τις χάσει. Η κυβέρνηση προχωράει, εφαρμόζει το πρόγραμμά της, με την κοινωνία όρθια. Η Νέα Δημοκρατία ας μας κάνει μήνυση»...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου