Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Τα χρυσά «βοσκοτόπια» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ... !!!

Αντα Ψαρρά

Με τους προβολείς της πολυφωνικής ενημέρωσης στραμμένους στα βοσκοτόπια του κατασκευαστή Καλογρίτσα και στο δάνειο που πήρε από την Τράπεζα Αττικής,

 χάθηκαν στο σκοτάδι οι άλλες μεγάλες και «κόκκινες» δανειακές πρακτικές.

Πρακτικές που τίναξαν στον αέρα το...
2012 όχι μια ενδεχόμενη τηλεοπτική άδεια αλλά μία ολόκληρη τράπεζα.


Τα δωρισμένα και αμφιλεγόμενης αξίας βοσκοτόπια της Ιθάκης ωχριούν μπροστά στο απέραντο καταπράσινο βοσκοτόπι της Αγροτικής Τράπεζας που παραχωρήθηκε αποψιλωμένο στην Τράπεζα Πειραιώς.

Κι όμως τα μεγάλα χρέη και τα μεγάλα δάνεια που αγγίζουν τα 400 εκατ. των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, μια και ο διαγωνισμός για τις άδειες επέβαλλε αντικυβερνητική συσπείρωση και μονοθεματική ενασχόληση με τον έναν από τους δύο νέους παίκτες των συχνοτήτων.

Ο πρώην ως... νυν

Πρόσωπο της επικαιρότητας ο Θόδωρος Πανταλάκης. Εντελώς συμπτωματικά είναι ο ίδιος που βιαίως καταργήθηκε το 2012 όταν με απόφαση του διοικητή της ΤτΕ η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) διαλύθηκε χρεοκοπημένη.

Φαίνεται όμως ότι όταν κατέθετε το καλοκαίρι στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο πρώην διοικητής είχε διαισθανθεί ότι σύντομα θα αναλάμβανε νέα καθήκοντα και δήλωνε:

«Εγώ δεν διορίστηκα από κανένα κόμμα ούτε αισθάνομαι ότι με διόρισε κανένα κόμμα πουθενά. Εγώ κλήθηκα, ως επιτυχημένο στέλεχος του τραπεζικού χώρου, να αναλάβω ένα δύσκολο έργο, να λύσω τον γόρδιο δεσμό της Αγροτικής Τράπεζας. Για το ότι δεν τον έλυσα, φταίνε άλλοι. Εγώ τον έλυσα. Κάποιοι άλλοι τον διέκοψαν. Ομως, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι είμαι υπεράνω κομμάτων».

Η ΑΤΕ διέθετε τη μερίδα του λέοντος στις χορηγήσεις δανείων προς τα κόμματα και συγκεκριμένα πάνω από 75%. Το μέλι για το κόμματα είχε η «μακαρίτισσα» η ΑΤΕ.

Αυτό οφειλόταν, κατά τον Θ. Πανταλάκη, στο γεγονός ότι η τράπεζα αρχικά είχε πολλές καταθέσεις και πολύ λίγες χρηματοδοτήσεις οπότε έπρεπε να δώσει δάνεια. Κατά συνέπεια το δελεαστικό επιτόκιο που ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση ήταν 1,5% και οι εν γένει ευκολίες οδήγησαν στο να γίνουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ οι καλύτεροι πελάτες της.

Οι καλοί αυτοί πελάτες, όταν ανέλαβε ο κ. Πανταλάκης στις 9/12/2009, είχαν το μεν ΠΑΣΟΚ δάνειο 96,8 εκατ. ευρώ, η δε Ν.Δ. δάνειο 105 εκατ. ευρώ.

Στόχος του νέου διοικητή ήταν η αναδιάρθρωση της Αγροτικής, ενώ κατανόησε ότι «τα στελέχη, η διοίκηση και οι διοικητές έδιναν εγκρίσεις που βασίζονταν στην παραδοσιακή λογική εκχώρησης της κρατικής χρηματοδότησης με τη λογική της τετραετίας».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου