Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Το Φθινόπωρο φέρνει δυνατά πολιτικά μπουρίνια...!!!


Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
    
Η κυβέρνηση μπαίνει στην πιο καθοριστική περίοδο της θητείας της και ο πρωθυπουργός παίζει τα ρέστα του σε μια σκληρή παρτίδα πανευρωπαϊκού και γεωπολιτικού πολιτικού πόκερ λίαν ριψοκίνδυνης έκβασης. 

Οι κυβερνητικοί επιτελείς, πέραν των όποιων καθησυχαστικών και αισιόδοξων μηνυμάτων εκπέμπουν στους έλληνες πολίτες, -θέλοντας, δικαίως, να διατηρήσουν πολιτική νηνεμία και λαϊκή γαλήνη - ,  είναι γνώστες της ζοφερής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει την απ όλους απευκταία ανάφλεξη…

              
Η αδιαμφισβήτητη διάψευση των προσδοκιών που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η επιβολή νέων πιο επώδυνων μέτρων, - κατάργηση τους ΕΚΑΣ, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και για ασήμαντες οφειλές στο δημόσιο, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, παντελής κατακρήμνιση των δομών υγείας – πρόνοιας, απορύθμιση στην αγορά εργασίας, ανεργία, μη αμειβόμενη εργασία, ΕΜΦΙΑ, υπερφορολόγηση, κ. ο. κ…, χωρίς να ληφθούν καν υπόψην αυτά της δεύτερης αξιολόγησης που απαιτούν οι δανειστές - , συνθέτουν μια όντως δύσκολη καθημερινότητα με δυσκολίες πολλές, πρωτόγνωρες κι ανυπέρβλητες που οδηγούν σε απόγνωση τον απλό έλληνα πολίτη. Από αυτήν την σκληρή και ζοφερή πραγματικότητα, η κυβέρνηση δεν μπορεί εύκολα να ξεφύγει με επαναλαμβανόμενα ρεφραίν γενικής και ρομαντικής πολιτικής φιλοσοφίας, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, ο εκλογικός νόμος ή οι τηλεοπτικές άδειες, - καθόλα αναγκαία κι επιβεβλημένα σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία - , που ουδόλως, όμως, κι επ ουδενί μειώνουν τον λαϊκό πόνο ακόμα κι αυτής ταύτης της επιβίωσης… Η ολοένα εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, οξύνεται έτι περαιτέρω, όπως εκμυστηρεύονται κυβερνητικά στελέχη, κι από τον «ολοκληρωτικό πόλεμο» που διεξάγουν οργανωμένα οικονομικά και επιχειρηματικά που έχουν απέναντί τους την κυβέρνηση κι αναφέρουν χαρακτηριστικά τα «μιντιακά συμφέροντα των πρώην μεγαλοκαναλαρχών»…

                                         ΔΕΘ : αφετηρία ή τέρμα…;;;
         
Της ως άνω σκληρής κοινωνικής πραγματικότητας δοθείσης, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου προσδοκούν να έχουν ένα νέο, πειστικό κι αισιόδοξο αφήγημα με το οποίο θα εμφανιστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στις συναντήσεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών, 25 Αυγούστου στο Παρίσι, -  στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσκληθεί από τον πρόεδρο Ολάντ και συμμετέχει ως παρατηρητής - , και σ εκείνη των Αθηνών, -  της 9ης Σεπτεμβρίου, με προσκεκλημένους του έλληνα πρωθυπουργού τους ομολόγους του, των χωρών του ευρωπαϊκού νότου - , οι κυβερνώντες έχουν επενδύσει τα πάντα : «σχεδόν την παραμονή τους στην εξουσία ή την απώλεια αυτής»…, εξομολογείται στο «Π» άνθρωπος της Κουμουνδούρου από τα πιο έμπειρα και συνετά στελέχη της ελληνικής αριστεράς. 

-         Στην συνάντηση του Παρισιού, 25 Αυγούστου : Η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, σε κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει επίσης το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-         Στην συνάντηση των Αθηνών, 9 Σεπτέμβρη : Βασική στόχευση της Αθήνας είναι να εξασφαλίσει στήριξη ενόψει της έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης και του νέου κρίσιμου γύρου της διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση «παίζει» το πολιτικό χαρτί της εν λόγω συμμαχίας περιμένοντας ότι οι έξι ηγέτες, - Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος - ,  θα «βάλουν πλάτη στους σχεδιασμούς» του ευρωπαϊκού βορρά.
-         Στενή συνεργασία Τσίπρα – Μέρκελ για το προσφυγικό. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αναπτύξει έναν κοινό βηματισμό με το Βερολίνο στο προσφυγικό ευελπιστώντας πως μέσω αυτής της συμπόρευσης μπορεί να ανοίξει ο δρόμος και για μια ελαστικότερη στάση της γερμανικής καγκελαρίας ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού δανειακού προγράμματος και των συζητήσεων για τη διευθέτηση του χρέους.
-         Δέσμη σημαντικών συναντήσεων : Πέραν των ως άνω συναντήσεων, θα ακολουθήσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα, και το ταξίδι στη Νέα Υόρκη, - σύνοδος ΟΗΕ στο περιθώριο της οποίας έχει ήδη οριστεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα με κεντρικό θέμα τη διευθέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους για το οποίο η Ουάσιγκτον επιμένει ότι δεν είναι βιώσιμο εάν δεν ελαφρυνθεί σημαντικά - ,  ενώ παραμένουν εν εκκρεμότητα  ένα ταξίδι στο Κάιρο, - για την τριμερή  Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος - , και διασκέψεις με Λίβανο και Ιορδανία….
Το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιθυμεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πρωτίστως την πρωτοβουλία της Συνόδου της 9ης Σεπτεμβρίου, με αρθρογραφία και συνεντεύξεις σε εγχώρια και ξένα ΜΜΕ και σαφώς όλες τις διεθνείς συναντήσεις του πρωθυπουργού…
     
Στην περίπτωση κατά την οποία οι συναντήσεις του Παρισιού με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και των Αθηνών με τους πρωθυπουργούς του ευρωπαϊκού νότου και φυσικά η «φιλία Μέρκελ-Τσίπρα για το προσφυγικό» αποδώσουν καρπούς …, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα ανέβει με αέρα θριάμβου στο Βήμα της ΔΕΘ και θα δώσει το στίγμα  ενός «οραματικού πλαισίου για το μέλλον»….
     
Σε αντίθετη περίπτωση, που οι ως άνω πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν αποδώσουν τους αναμενόμενους καρπούς, είναι σαφές πως το μέλλον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προοιωνίζεται μελανό. Η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα τσουνάμι εργατικών κινητοποιήσεων και αντιδράσεων από την κοινωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θορυβηθεί τα μέγιστα από τις ακραίες αντιδράσεις εις βάρος μελών του ΣΥΡΙΖΑ από ομάδες πολιτών μέσα στο καλοκαίρι, οι οποίες υποκινούνται κι από τους πρώην συντρόφους της ΛΑΕ…. Στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκλείουν και δεύτερη διάσπαση στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα του μήνα Οκτώβρη με ολέθριες πολιτικές συνέπειες για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Σ αυτό το συνέδριο θα υπάρξει με τον πλέον καθοριστικό τρόπο σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους «ρεαλιστές» της κυβέρνησης και τους σκληρούς κομματικούς. Οι πρώτοι, που ασπάζονται τα ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος, να αποδέχονται την προσέγγιση με τη σοσιαλδημοκρατία και το κοινωνικό κέντρο, ενώ από την άλλη πλευρά του φεγγαριού οι κομματικοί επιθυμούν μεγαλύτερη στροφή προς τα αριστερά…
     
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της Φθινοπωρινές θύελλες και καταιγίδες. Αν βρει συμμάχους στον ευρωπαϊκό περίγυρο και λόγω γεωπολιτικών συγκυριών θα βγει αλώβητη στο ξέφωτο…, διαφορετικά πέφτει…!!!

Το παρόν κείμενο δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 27 Αυγούστου 2019.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου