Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Πάνω από 120 οι νεκροί από το σεισμό στην Ιταλία...!!!

Τις μεγάλες της πληγές από τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη νύχτα την περιοχή ανάμεσα στο Λάτσιο, το Μάρκε και την Ούμπρια, μετράει πλέον η Ιταλία, 

καθώς ο εγκέλαδος μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άφησε πίσω του τουλάχιστον 120 νεκρούς, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Μεταξύ των νεκρών δεκάδες παιδιά ενώ τουλάχιστον 368 είναι οι τραυματίες και δεκάδες άλλοι άνθρωποι εξακολοθούν να αγνοούνται στα ισοπεδωμένα από τον εγκέλαδο χωριά. 

Οι εικόνες που φτάνουν από τις πληγείσες περιοχές δείχνουν βιβλική καταστροφή με το φημισμένο Αματρίτσε να μην υπάρχει πια όπως σοκαρισμένος δήλωσε ο δήμαρχος του.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας η σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 3:36 π.μ. (4:36 ώρα Ελλάδας) είχε μέγεθος 6 R, εστιακό βάθος 4 χλμ και επίκεντρο την περιοχή Ακουμόλι, κοντά στο Ριέτι. Η γη σειόταν για πάνω από 2 λεπτά και συγκεκριμένα επί 142 δευτερόλεπτα. Ακολούθησε μια άλλη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 R δέκα λεπτά αργότερα με επίκεντρο το Αματρίτσε και διάρκεια 1 λεπτό. Η μετασεισμική δραστηριότητα πάντως, αν θεωρηθεί ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, συνεχίζεται μέχρι και τώρα καθώς στις 2 το μεσημέρι έγινε άλλος ένας μεγέθους 4,9 R.
Ο σεισμός εκτός από την κεντρική Ιταλία έγινε επίσης αισθητός στη Μπολόνια, στη Ρώμη και στη Νάπολη, όπου πάντως δεν έχουν καταγραφεί ζημιές. 
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για την ανέρευση επιζώντων καθώς είναι εκατοντάδες αυτοί που αγνοούνται.
Στο Αματρίτσε η καταστροφή είναι βιβλική. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου με το πριν και το μετά είναι ενδεικτικές του πόσο μεγάλη ζημιά υπέστη το φημισμένο για τα ζυμαρικά του χωριό.

Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera οι άνθρωποι εκεί σκάβουν με τα χέρια κάτω από τα συντρίμμια ενώ ο δήμαρχος Σέρτζιο Πιρότσι αναφέρει: «δεκάδες νεκροί, πολλοί κάτω από τα συντρίμμια. Το χωριό δεν υπάρχει πια».
Συγγενείς των θυμάτων περιμένουν λίγο έξω από το χωριό για να μάθουν από τους υπεύθυνους της πολιτικής προστασίας αν έχουν εντοπίσει τους ανθρώπους τους που είναι καταπλακωμένοι κάτω από τα συντρίμμια.
Το χωριό είναι κομμένο στα δύο, με εκσκαφείς που προσπαθούν να μετακινήσουν τα ερείπια σε σημεία που δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αντιθέτως, όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν επιζώντες όλοι σωπαίνουν αυτόματα και οι άνδρες της πολιτικής προστασίας μαζί με τους εθελοντές σκάβουν με γυμνά χέρια. Είναι όλοι εξουθενωμένοι, αλλά ρωτούν ο ένας τον άλλον αν έχουν ακόμη λίγη δύναμη για να συνεχίσουν.
Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.
Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.
Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας παναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ' Άκουιλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

Ρέντσι: Δεν θα μείνει κανείς αβοήθητος

«Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, εκφράζοντας συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.
«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλύτερό της πρόσωπο», πρόσθεσε ο Ρέντσι, ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωες σκάβοντας στα συντρίμμια», δήλωσε ακόμη ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον εγκέλαδο.

«Όπως πάντα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ιταλία και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια με όποιον τρόπο μπορούμε», ανέφερε ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε επιστολή του προς τον ιταλό πρωθυπουργό την οποία επικαλείται το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Ο Γιούνκερ εξέφρασε τη «θλίψη» του για τον σεισμό και τις ανθρώπινες απώλειες που προκάλεσε και εξέφρασε τα «βαθιά συλλυπητήρια» του ιδίου και της Επιτροπής. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται με τις οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων, τόνισε στην επιστολή του.
Παράλληλα ο ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης ανέφερε σε μια ανάρτησή του στο Twitter ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «στις οικογένειες των θυμάτων».
 «Οι εικόνες που βλέπουμε είναι φρικτές. Θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ιταλία αν χρειαστεί και οι σκέψεις μας βρίσκονται σήμερα στους ανθρώπους της περιοχής», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στην Εσθονία.

Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων - Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

«Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών του σεισμού στην κεντρική Ιταλία», τονίζει η Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη. 
Με ανάρτηση της στο facebook η Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης ενημερώνει ότι «μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από το σεισμό».
Επίσης, η Πρεσβεία ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή του Λατίου «για την έκκληση των ιταλικών αρχών για δωρεά αίματος όλων των ομάδων». 
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Επιτετραμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, Μάριος Λυμπερόπουλος, δήλωσε: «Με κάθε επιφύλαξη, λόγω των συνθηκών, κανείς Έλληνας δεν υπάρχει μεταξύ των θυμάτων ή των αγνοουμένων από τον καταστροφικό σεισμό. Τα σημεία, τα οποία έχουν χτυπηθεί άσχημα από το σεισμό, δεν είναι περιοχές που συνήθως διαμένουν Έλληνες».

Απόλυτα καθησυχαστικός πως ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, λόγω απόστασης και λόγω μεγέθους, να προκαλέσει διέγερση των ρηγμάτων στην Ελλάδα εμφανίζεται ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης. 
"Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι σεισμός όχι ιδιαίτερα μεγάλος για να προκαλέσει διέγερση. Είναι 850 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και αυτές οι αποστάσεις είναι μεγάλες για να μας επηρεάσει ένας σεισμός. Μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί πως δεν μπορεί να υπάρξει διέγερση των ελληνικών ρηγμάτων" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκορδίλης. 
"Οι σεισμοί που γίνονται στις γύρω χώρες μας κρατούν σε εγρήγορση. Ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα, σε σχέση με την Ιταλία έχουμε πιο υψηλή σεισμικότητα στην Ελλάδα. Τέτοιοι σεισμοί θα πρέπει να αποτελούν αφορμή προβληματισμού για να βελτιώσουμε την αντισεισμική μας πολιτική" πρόσθεσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.

Οι χειρότεροι σεισμοί των τελευταίων ετών

Η Ιταλία είναι μία εξόχως σεισμογενής χώρα, καθώς εδράζεται σε αρκετές ενεργές τεκτονικές πλάκες, οι οποίες δίνουν σε τακτικά διαστήματα μεγάλους σεισμούς. 
Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί ιδιαζόντως ισχυρές σεισμικές δονήσεις με πολλούς νεκρούς και μεγάλες ζημιές.
2012: 25 νεκροί στην Εμίλια-Ρομάνια 
Στις 20 Μαΐου 2012, σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών Ρίχτερ, σημειώθηκε μεταξύ των πόλεων Μόδενας και Φεράρας, στα βορειοανατολικά, προκαλώντας έξι νεκρούς και σημαντικότατες ζημιές στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Εννέα ημέρες αργότερα, άλλη μία δόνηση 5,8 Ρίχτερ έπληξε την ίδια περιοχή, προκαλώντας τον θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 350. Άλλοι 8.000 άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατεστραμμένες οικίες τους και να προστεθούν στους 6.000 των αστέγων από την πρώτη δόνηση στις 20 του μηνός. 
2009: 300 νεκροί στην Λ' Άκουϊλα 
Στις 6 Απριλίου 2009, ισχυρή δόνηση έπληξε την κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα 300 νεκρούς και χιλιάδες αστέγους. Περισσότερες ζημιές υπέστη η Λ' Άκουϊλα πρωτεύουσα της ορεινής επαρχίας Αμπρούτσι, στο πανεπιστήμιο της οποίας φοιτούσαν και 234 Έλληνες.
Ο σεισμός άφησε πίσω του επίσης μεγάλες οικονομικές καταστροφές από τις οποίες η πόλη δεν έχει συνέλθει ακόμη, με πολλούς από τους αστέγους να μην έχει γίνει δυνατό να μετακομίσουν σε μόνιμες κατοικίες. Πρωτόδικα είχαν καταδικασθεί σε εξαετή κάθειρξη αρκετοί επίστήμονες (οι οποίοι αθωώθηκαν από το Εφετείο το 2014) διότι δεν είχαν εκτιμήσει τη σεισμική επικινδυνότητα της Λ' 'Ακουϊλα, με αποτέλεσμα να παραμείνει η πόλη αθωράκιστη σεισμικά. 

31 Οκτωβρίου 2002
30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 60 τραυματίσθηκαν από σεισμκή δόνηση στην κοινότητα Σαν Τζουλιάνο στην Απουλήια. 27 παιδιά κι η δασκάλα τους βρήκαν τραγικό θάνατο όταν κατέρρευσε το σχολείο τους. 
26 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου 1997
Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις πλήττουν τις κεντρο-ανατολικές περιφέρειες της Ούμπρια και Μάρκε, σε διάστημα μίας εβδομάδας μεταξύ τους, προκαλώντας 12 νεκρούς, πάνω από 110 τραυματίες και άφησαν 38.000 αστέγους. Από τη δόνηση καταστράφηκαν πολλά γραφικά ορεινά χωριά της περιοχής και σημαντικές ζημιές υπέστησαν σημαντικά παγκόσμια πολιτιστικά μνημεία, όπως η βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου στην Ασίζη, με τις ονομαστές νωπογραφίες του Τζιότο, όπου τέσσερεις άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από την κατάρρευση του τρούλου της. 
13 Δεκεμβρίου 1990
 Σεισμική δόνηση πλήττει την Σικελία, στην περιοχή μεταξύ της Κατάνης και της Ραγκούζα, με αποτέλεσμα 17 νεκρούς και 200 τραυματίες. Στις 5 Μαΐου, σε μία άλλη σεισμική δόνηση στην Ποτέντσα (Μπαζιλικάτα) της νοτίου Ιταλίας, έχασαν τη ζωή τους άλλοι τέσσερις άνθρωποι. 
Οι πιο καταστροφικοί στον 20ο αιώνα 
Στις 23 Νοεμβρίου 1980, από ισχυρό σεισμό στην Καμπανία και στη Μπαζιλικάτα, στη νότιο Ιταλία, έχασαν τη ζωή τους 2.916 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν άλλοι 20.000 στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης. 
Οι πιο θανατηφόροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία κατά τον περασμένο αιώνα ήσαν αυτός της 28ης Δεκεμβρίου 1908 με επίκεντρο το στενό μεταξύ της Μεσσήνης και του Ρήγιου της Καλαβρίας, με 95.000 νεκρούς κι αυτός της 13ης Ιανουαρίου 2015, που κόστισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους στην περιοχή των Αμπρούτσι.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου