Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

«Έξοδος από την ευρωζώνη και επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα»,...!!!



...κεντρικό σύνθημα στην ιδρυτική διακήρυξη της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Του Χρήστου Καπούτση


«Έξοδος από την ευρωζώνη και επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα», είναι το κεντρικό πολιτικό σύνθημα,  που κυριαρχεί στην ιδρυτική πανελλαδική συνδιάσκεψη της «Λαϊκής Ενότητας» που ξεκίνησε χθες τις εργασίες της στο στάδιο «ειρήνης και φιλίας»   και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.  Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΛΑ.Ε.   Π. Λαφαζάνης, κάλεσε όλες τις αντιμνημονιακές  πολιτικές δυνάμεις   σε συστράτευση, προκειμένου  να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας, αλλά   και η μεταλλαγμένη σε ακραία μνημονιακή Κυβέρνηση Τσίπρα.
Κάλεσε επίσης τη φτωχοποιημένη μεσαία τάξη και  τους ανέργους, να στηρίξουν ενεργά την προσπάθεια τη ΛΑ.Ε.

Η ΛΑ.Ε.  επιθυμεί και επιδιώκει την εκλογική συνεργασία( συμμετοχή με κοινά ψηφοδέλτια στις βουλευτικές εκλογές)  με την Ζωή Κωνσταντοπούλου επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας», με το «Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο» (Ε.ΠΑ.Μ.)  του Δ. Καζάκη και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  Τα κόμματα αυτά έχουν ένα κοινό στόχο, που είναι αδιαπραγμάτευτος και  είναι,  η συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο, συμφωνούν,  ότι θα πρέπει να είναι η απλή και άδολη αναλογική.
Η συνεργασία της ΛΑ.Ε. με τον πρώην υπουργό Γ. Βαρουφάκη, φαίνεται ότι έχει δυσκολίες, εφόσον ο Γ. Βαρουφάκης επιμένει,   ότι η χώρα θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη και  το ευρώ, αλλάζοντας μόνο τους όρους συμμετοχής. Παρόλα αυτά, δεν έχουν κοπεί οι γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων του Γ. Βαρουφάκη με στελέχη της ΛΑ.Ε., παρότι ο Π. Λαφαζάνης είναι πολύ επιφυλακτικός …
Ιδιαιτερότητες επίσης παρουσιάζει και η συνεργασία της ΛΑ.Ε. με την πρώην Πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου. Οι νέοι και παλιοί συνεργάτες της  Ζ. Κωνσταντοπούλου , καθώς και κάποιοι «φιλόδοξοι» πρώην βουλευτές που την πλαισιώνουν (Ραχήλ Μακρή, Γιάννης Σταθάς),   τη «συμβουλεύουν»  να κατέβει το κόμμα αυτόνομο στις βουλευτικές εκλογές , διότι εκτιμούν,  ότι η «Πλεύση Ελευθερίας» θα ξεπεράσει άνετα το εκλογικό  όριο του 3% και θα έχει κοινοβουλευτική παρουσία.   Φαίνεται,  ότι μπήκαν στο «παιχνίδι» και  οι εταιρίες δημοσκοπήσεων και οι εργοδότες τους μιντιάρχες,  που δεν θέλουν τη ΛΑ.Ε. στη Βουλή, γι’ αυτό πλειοδοτούν και φέρουν στις δημοσκοπήσεις την «Πλεύση Ελευθερίας» κοντά στο 2,5%! Πάντως, όλοι αυτοί, ας έχουν υπόψιν τους,   ακόμη και οι καλοπροαίρετοι σύμβουλοι,  το απρόβλεπτο του χαρακτήρα της εκρηκτικής Ζωής.  Ο Π. Λαφαζάνης εκτιμά την ανυποχώρητη στάση της πρώην πρόεδρου της Βουλής στα δραματικά γεγονότα πέρσι το καλοκαίρι  και πιστεύει,  ότι η εκλογική συνεργασία θα είναι αμοιβαία επωφελής.

 Σχετικά με τον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη της ΛΑ.Ε. εκτιμούν ότι ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μεταλλαχτεί σε ένα Δεξιό φιλελεύθερο κόμμα. Υπεύθυνους  για αυτή τη ιδεολογική αναστροφή και την χειραγώγηση του Α. Τσίπρα, θεωρούν τους Γ. Δραγασάκη, Ν. Βούτση, Ν. Παππά, Ν. Φίλη και Α. Φλαμπουράρη. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο Α. Τσίπρας δεν διέθετε  ισχυρή ιδεολογική συγκρότηση, απλώς καπηλεύτηκε την Αριστερά και τη φρασεολογία της, για να κατακτήσει την εξουσία και μετά,  ανέλαβαν το εύκολο έργο  της «πολιτικής διαπαιδαγώγηση» του Α.Τσίπρα,  προς την Ελεύθερη οικονομία, το Ευρώ  και τις μνημονιακές πολιτικές  λιτότητας, που απέφεραν την  εξαθλίωση των εργαζομένων  προς όφελος  των τραπεζιτών και του ΣΕΒ, οι  προρρηθέντες μέντορές του στον πολιτικό και οικονομικό ρεαλισμό, που τώρα εμπεριέχει και το εμφανές πλέον στοιχείο της εξουσιολαγνείας.

Στην Ιδρυτική διακήρυξη της ΛΑΕ που  έχει τεθεί από χθες σε συζήτηση στην  Πανελλαδική  Συνδιάσκεψη,   ξεκαθαρίζονται με σαφήνεια , οι ιδεολογικές κατευθύνεις του κόμματος.
Καταρχήν δίνεται απάντηση στο ερώτημα τι είναι η ΛΑ.Ε.; «Η Λαϊκή Ενότητα είναι ένας νέος, μετωπικός πολιτικός φορέας, γεννημένος το καυτό καλοκαίρι του 2015, αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη του ΟΧΙ στη μάχη του δημοψηφίσματος και την ταπεινωτική συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη ανυπότακτων δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, φιλοδοξώντας να συμβάλει στη συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση που θα ανατρέψει τα μνημόνια, θα καταργήσει την επιτροπεία και την εξοντωτική λιτότητα, ανοίγοντας το δρόμο για το σοσιαλισμό.»
Ακολούθως, γίνεται  μια εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης, με αναφορές για τις  προοπτικές που υπάρχουν για το εγγύς μέλλον.  Μεταξύ άλλων, αναφέρονται στην ιδρυτική διακύρηξη της ΛΑ.Ε και τα εξής: «Η επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα, που είχε αναφορά στην Αριστερά, να υποταχθεί στον εκβιασμό, προκάλεσε σύγχυση και ηττοπάθεια σε μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων. Προχωρώντας σε εκλογές- εξπρές, η ηγεσία του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να χαρίσει στους δανειστές τη νομιμοποίηση της ολέθριας πολιτικής τους.
«Χάσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο», διακήρυξε τότε η Λαϊκή Ενότητα. Κι αυτό δεν αφορούσε μόνο την ίδια και τις εκλογικές επιδόσεις της, αλλά πρωτίστως το ευρύτερο λαϊκό κίνημα και την προοπτική του. Οι μήνες που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν ότι το μνημονιακό καθεστώς δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί εύκολα.
Η διαχείριση του τρίτου μνημονίου κινείται προς τα ίδια αδιέξοδα που γνώρισαν τα δύο προηγούμενα. Παρά τις επιμελείς προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, οι αριθμοί «δεν βγαίνουν».
Στο κοινωνικό πεδίο, αυτή η πολιτική τροφοδοτεί ήδη μεγάλες αντιστάσεις, πράγμα ασυνήθιστο για μια κυβέρνηση με ηλικία μηνών. Η προσπάθεια των παλαιομνημονιακών πολιτικών δυνάμεων ή και της νεοφασιστικής Χρυσής Αυγής, να χειραγωγήσουν και να χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς αυτές τις κοινωνικές αντιδράσεις, δεν νομιμοποιούν τη συκοφάντησή τους, με τρόπους που θυμίζουν το ΠΑΣΟΚ του «κοινωνικού αυτοματισμού».
 Ισχυρά ελληνικά και ξένα κέντρα επενδύουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εναλλακτική λύση. Είναι αμφίβολο όμως αν η Νέα Δημοκρατία και ο βλαστός της πλέον διαπλεκόμενης πολιτικής οικογένειας μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας- Μ. Ανατολή, Βαλκάνια, Αν. Ευρώπη. Η καθήλωση της εξωτερικής πολιτικής στον άξονα ΗΠΑ- Ισραήλ εκθέτει διεθνώς τη χώρα. Το προσφυγικό, προϊόν των ιμπεριαλιστικών πολέμων, κλονίζει τα θεμέλια της Ε.Ε. και εντείνει την πίεση προς την Ελλάδα να μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου