Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

H φράξια του Σόιμπλε και του Grexit ξαναχτυπά... !!!

Το σχέδιο υπονόμευσης της αξιολόγησης, το μήνυμα του Μαξίμου, η εγχώρια διαπλοκή...
 
Ο προϋπολογισμός πέρασε με την «ανάδελφη» κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153, το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων ψηφίζεται πιθανώς και εντός της εβδομάδας και τα μεγάλα μέτωπα ανοίγουν...
αμέσως μετά για την κυβέρνηση: «Εάν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου από τη Βουλή δίνοντας και το στίγμα των, μικρότερων ή μεγαλύτερων, ρήξεων και μαχών που έπονται το επόμενο δίμηνο – μαχών, που στο κυβερνητικό στρατόπεδο οριοθετούνται ήδη τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων.

Πρόκειται για τις μάχες κατά των, πάντοτε δραστήριων, «νοσταλγών» του Grexit στην Ευρώπη και των εγχώριων φίλων και συμμάχων τους. Ή άλλως, στο Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούν και ετοιμάζονται για σκληρές συγκρούσεις το επόμενο διάστημα με μερίδα των δανειστών προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και για μετωπική ρήξη με την εγχώρια διαπλοκή.

Στο μέτωπο των δανειστών, η αναμέτρηση και το διακύβευμα δεν είναι απλώς το δύσκολο ασφαλιστικό που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο ότι οι σκληρές φράξιες των πιστωτών – οι ίδιες που πρωτοστάτησαν υπό τον Σόιμπλε στο θρίλερ του καλοκαιριού – δεν έχουν εγκαταλείψει το σενάριο του Grexit και θα επιχειρήσουν να τορπιλίσουν ξανά και να υπονομεύσουν την διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο προκειμένου να καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και, κυρίως, η έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Die Welt: Η Ελλάδα θυμίζει ακυβέρνητο πλοίo

Στις εν λόγω τορπίλες φαίνεται να εντάσσεται και το χθεσινό, «στοχευμένο» κατά κυβερνητικές πηγές, δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt, σύμφωνα με το οποίο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να παραταθεί ακόμη κι έως… το καλοκαίρι, καθ΄ότι «η Ελλάδα θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο».

«Απέχουμε πολύ από την αξιολόγηση» φέρεται να δήλωσε στη γερμανική Die Welt ευρωπαίος αξιωματούχος καταλογίζοντας καθυστερήσεις στην κυβέρνηση Τσίπρα με το χαρακτηριστικο σχόλιο «συνεχίζει την ένδοξη παράδοση των προκατόχων της». Η εφημερίδα επικαλείται, δε, και αναφορά της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα με ημερομηνία 1η Δεκεμβρίου η οποία υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο».

Η κυβέρνηση αποδίδει ευθέως τις διαρροές αυτές σε σπέκουλα και τις χρεώνει στους «αμετανόητους και εμμονικούς εχθρούς της Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν χθες το βράδυ πηγές του Μαξίμου. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι « η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει ούτε με κούρεμα καταθέσεων, ούτε με Grexit.

Εκτιμούσαν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο. Απέτυχαν και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο: Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη».

O Tσίπρας έτοιμος για συγκρούσεις

Η οξεία αντίδραση του Μαξίμου είναι ενδεικτική της συγκρουσιακής τακτικής με την οποία σκοπεύει να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο δίμηνο απέναντι στη φράξια Σόιμπλε, η οποία εκτιμάται ότι θα εντείνει και θα πυκνώσει τα χτυπήματά της όσο οδεύουμε προς το κλείσιμο της αξιολόγησης. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι το Βερολίνο ουδέποτε θέλησε πραγματικά την απομείωση του χρέους και, ουσιαστικά, εξαναγκάστηκε να συναινέσει στο να ανοίξει το θέμα υπό την πίεση του ΔΝΤ και της Γαλλίας στη μεγάλη συνθηκολόγηση του περασμένου καλοκαιριού. Εκτιμούν, δε, ότι στόχος των «σκληρών» της Ευρώπης θα είναι να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση κυρίως στα μέτωπα του ασφαλιστικού και των ιδιωτικοποιήσεων και να σύρουν την αξιολόγηση σε βάθος χρόνου, ποντάροντας ξανά σε μια νέα ασφυξία και – γιατί όχι – στην πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα και σε α λα καρτ «οικουμενικά σχήματα».

Οι νοσταλγοί της «αριστερής παρένθεσης»

«Η αριστερή παρένθεση δεν ήταν ποτέ σενάριο μόνον εγχώριας πατρότητας και κατανάλωσης», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, που δείχνει με νόημα και την κλιμάκωση των επιθέσεων από το εγχώριο σύστημα διαπλοκής. Το πρωτοσέλιδο των «Νέων» περί «αφικανικής χώρας» την περασμένη εβδομάδα αλλά και τα σκληρά άρθρα του εκδότη του Βήματος Σταύρου Ψυχάρη περί χειραγώγησης της δικαιοσύνης θεωρούνται από κυβερνητικές πηγές ενδεικτικά των συγκρούσεων που έπονται, εν όψει και της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Και οι ίδιες πηγές προϊδεάζουν για έναν σκληρό «έι τραπεζίτη, γραβατωμένε αλήτη…»., έως και «πολεμικό» Δεκέμβρη…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου