Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Η κυβερνητική Πομπηία και ο... Βεζούβιος της Νέας Δημοκρατίας...!!!

του Τάσου Τσιφόρου

Ξημερώματα Κυριακής, μετά την ψηφοφορία για τον πρώτο προϋπολογισμό του κ. Αλ. Τσίπρα, ο εκτελών χρέη Προέδρου της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης 

 παρομοίαζε την κυβέρνηση με την Πομπηία, πριν την καταστροφή. 
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι αυτή που μοιάζει έτοιμη να εκραγεί, σαν τον Βεζούβιο, είναι η Νέα Δημοκρατία. 
Λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες, που όλοι εκτιμούν ότι θα ανοίξουν κανονικά, το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος μοιάζει δηλητηριασμένο. Τί κι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε μορατόριουμ στις προσωπικές αναφορές μεταξύ υποψηφίων,
τί κι αν πρότεινε να μείνουν εκτός μάχης οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί του κόμματος. Στη γαλάζια μάχη, όλα τα όπλα είναι πλέον θεμιτά. 
Καρφιά, «συντροφικά» μαχαιρώματα και μία σκληρή μάχη μηχανισμών στο παρασκήνιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο τις δύο θέσεις που οδηγούν στις 10 Ιανουαρίου και την μονομαχία για το γαλάζιο θρόνο. Μαζί με σαφείς αναφορές προς τους κ. Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, οι οποίοι πάντως στέλνουν, δημοσίως, μηνύματα ενότητας και μη εμπλοκής. 
Οι τέσσερις υποψήφιοι ξαναμπαίνουν στην κούρσα, η οποία μοιάζει να ξεκινά από την αρχή, καθώς τα όσα προηγήθηκαν με τις κάλπες μοιάζουν να μεταβάλλουν αισθητά τις ισορροπίες. 
Ο Ευ. Μεϊμαράκης μεταβάλλει άρδην τη στάση του και προχωρά σε μπαράζ συνεντεύξεων, με κύριο στόχο να απαντήσει στην κριτική που δέχτηκε σχετικά με το φιάσκο του Νοεμβρίου, προσπάθεια που, εκ των πραγμάτων, θα έχει ως κατάληξη την εκ μέρους του στοχοποίηση συγκεκριμένων στελεχών στο κόμμα αλλά και συνυποψηφίων του με πρώτο τον Απ. Τζιτζικώστα και, δευτερευόντως, τον Κυρ. Μητσοτάκη. 
Ο 37χρονος Περιφερειάρχης επιδιώκει να δώσει βάθος στην υποψηφιότητά του φροντίζοντας οι περισσότερες από τις δημόσιες τοποθετήσεις του να αφορούν στα μείζονα και στην άσκηση αντιπολίτευσης προς τον Αλ. Τσίπρα και όχι στα εσωκομματικά μέτωπα. 
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, πάλι, συνεχίζει στην ίδια γραμμή που κράτησε και μέχρι τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, αν και η κριτική που άσκησε προς τον κ. Μεϊμαράκη για το φιάσκο οδήγησε στην πλήρη διάρρηξη των μεταξύ τους σχέσεων, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης, μοιάζει να επιχειρεί να αυξήσει το ακροατήριό του επενδύοντας στην εντατική προεκλογική του προσπάθεια αλλά και στους σχετικά χαμηλούς τόνους που τήρησε μετά το φιάσκο του Νοεμβρίου. 
Πλην της εκπεφρασμένης και αμοιβαίας εκτίμησης μεταξύ Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, όλα τα άλλα μέτωπα παραμένουν θερμά. Και καθημερινά προστίθενται λόγοι νέας ανάφλεξης. Όπως, ενδεικτικά, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (Evoice, Metrisi) που εμφανίζουν τον κ. Απ. Τζιτζικώστα να προηγείται των συνυποψηφίων του για την ηγεσία. 
Τα ευρήματα αμφισβητούν όλοι οι υπόλοιποι. Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι οι σοβαρές εταιρείες έχουν αρνηθεί να κάνουν δημοσκόπηση, χαρακτηρίζοντας ως αναξιόπιστα τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται «ιδιαίτερα όταν προέρχονται από εταιρείες που δεν είναι γνωστές». Τις μετρήσεις αμφισβητεί, ευθέως, και ο Άδωνις Γεωργιάδης ενώ παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο στενός συνεργάτης του Ευ. Μεϊμαράκη, σχολιάζοντας πως οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας «είναι αναξιόπιστες, αντιεπιστημονικές, κατά παράβαση του κώδικα των δημοσκοπήσεων» και προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι υπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες».

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου