Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης εντός και εκτός ποντάρουν στην αποτυχία της...!!!

του Νίκου Παπαδημητρίου  

Άλλο ένα επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και του «συστήματος Σόιμπλε» σημειώθηκε χθες, μετά τη δημοσιοποίηση από τη γερμανική εφημερίδα Welt 

τρισέλιδης αναφοράς της γερμανικής πρεσβείας, με ημερομηνία 1η Δεκεμβρίου, και η οποία εμφανίζει την Ελλάδα «ακυβέρνητο πλοίο» και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, να μένουν στα… χαρτιά.
«Ουδεμία καθυστέρηση υπάρχει και η ανακεφαλοποίηση το πιστοποιεί», σημείωνε συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.
Στο μόνο θέμα που υπάρχει καθυστέρηση -και η κυβέρνηση το αναγνωρίζει- είναι αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά σε αυτό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει τους δικούς του ιδιαίτερους λόγους να ενδιαφέρεται.
Εναπόκειται τώρα στην εφημερίδα να αποδείξει  ότι, όντως, υπάρχει αναφορά της γερμανικής πρεσβείας. Ταυτόχρονα δε, μένει φυσικά να αποδειχθεί αν διαμορφώνεται  κλίμα ενόψει και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε εξάλλου η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, που κάνει λόγο για «αμετανόητους και εμμονικούς εχθρούς της Ελλάδας», οι οποίοι «παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν. Η Ελλάδα, ωστόσο, παρά τις επιθυμίες τους, που τις ονομάζουν προβλέψεις, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Η ανακεφαλαιοποίηση», τονίζεται στο δελτίο Τύπου, «έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει, ούτε με κούρεμα καταθέσεων, ούτε με Grexit.
Εκτιμούσαν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο. Απέτυχαν, και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο: Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη. Περαστικά…», καταλήγει η δηκτική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.
Δεν είναι πάντως το «σύστημα Σόιμπλε» ο μοναδικός αντίπαλος της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα: είναι και η αντιπολίτευση εκείνη που αρνείται τη συνεννόηση. Ο Αλέξης Τσίπρας το υπογράμμισε το βράδυ του Σαββάτου, στην ομιλία με την οποία έκλεισε η επιτυχής, όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε Εθνική κόκκινη γραμμή απέναντι στους δανειστές, υπό τον τίτλο, «Όχι νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις», αλλά η αντιπολίτευση δεν συναίνεσε. Και δεν συναίνεσε γιατί «η αντιπολίτευση επενδύει στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων», λένε από την κυβέρνηση.
Στάση που αναμένεται να …αξιοποιηθεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, αφού απόψε ο Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί συνέντευξη στην ΕΡΤ, σε τέσσερις δημοσιογράφους (οι τρεις προέρχονται από ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης).
Εκτός από τον Προϋπολογισμό, στην κυβέρνηση πιστεύουν πως πέρασαν με επιτυχία και τον κάβο του Προσφυγικού/ Συνθήκης Σένγκεν, υπό έναν απαράβατο όρο πάντως: μέσα στις επόμενες 20 ημέρες να είναι πανέτοιμα τα hot spots που συμφωνήθηκαν.

NEWPOST.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου