Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Σεισμός στην Ευρώπη από τον θρίαμβο της Λεπέν... !!!

Αποτέλεσμα φωτιά. Ετσι χαρακτηρίζει ο διευθυντής της Liberation Λοράν Ζοφρέν την μεγάλη, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του κόμματός της, νίκη του...
 
ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία. Ένα αποτέλεσμα που προκαλεί σεισμό στην Ευρώπη, μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός γαλλικών συνόρων, τρεις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, με τη Γαλλία να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ξενοφοβία στο ζενίθ και την προσφυγική κρίση σε πλήρη εξέλιξη.


Οι σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ που ήλπιζαν ότι η αύξηση της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου τις τελευταίες εβδομάδες θα αποτυπωνόταν στην κάλπη απογοητεύτηκαν καθώς το PS ήρθε τρίτο και καταιδρωμένο ενώ η ολική επαναφορά του Σαρκοζί στην ηγεσία της γαλλικής Δεξιάς δεν κατάφερε να ανακόψει το ρεύμα προς την άκρα δεξιά που εί 40 χρόνια υπό την ηγεσία του Ζαν Μαρί Λεπέν αντιμετωπιζόταν ως ένα κίνημα... ακραίων που είχαν σκοπό να πανικοβάλουν την Γαλλική Δημοκρατία. Υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν όπως όπως σχολιάζει ο Ζερόμ Φενολιό της Le Monde όλα άλλαξαν. Η φιλοδοξία της να κατακτήσει την εξουσία εκφράστηκε μέσα από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με στόχο να κατακτήσει την εξουσία και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με σύνθημα την ασφάλεια, την εργασία για τους Γάλλους και μόνον, την ανώδυνη έξοδο από το ευρώ και το εθνικό συμφέρον. Η Λεπέν τα κατάφερε και ο θρίαμβός της σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές ανοίγει την κερκόπορτα για ανεξέλεγκτες πολιτικές εξελίξεις στην δεύτερη ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης.

Με μια ατζέντα που έχει ισχυρά αντιευρωπαϊκά στοιχεία, που καλλιεργεί τον γαλλικό εθνικισμό και την ισλαμοφοβία στην χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην ΕΕ, το FN της Λεπέν άγγιξε το 28%, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Νικολά Σαρκοζί καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 26,86,2% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ μόλις 23,33%.

Η δυναμική του FN είχε αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις πριν ακόμη την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, αλλά το σοκ της επίθεσης των Τζιχαντιστών φαίνεται ότι έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην Μαρί Λεπέν, που έχοντας υιοθετήσει πολύ πιο ήπια ρητορική από εκείνη του πατέρα της φιλοδοξεί πλέον να καλύψει το κενό που υπάρχει στην πολιτική ζωή της Γαλλίας.


Η ίδια η Μαρί Λεπέν, όπως και η ανιψιά της (και εγγονή του ιδρυτή του FN), Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, στις δυο περιφέρειες που ήταν υποψήφιες -στον βορρά στην Nord-Pas-De-Calais-Picardie,και στον Νότο Provence-Alpes-Cote d'Azur - κέρδισαν με σχεδόν 40% των ψήφων. Η μεν πρώτη έδωσε τη μάχη σε μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Γαλλίας, η δε ανιψιά της σε μια από τις πιο πλούσιες. Το ακροδεξιό κόμμα ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, αυξάνοντας εντυπωσιακά τα ποσοστά του από τις εκλογές του 2010 (μόλις 11% ). Το FN ήρθε πρώτο σε έξι από τις 13 ηπειρωτικές περιφέρειες της Γαλλίας. Η Μαρίν Λε Πεν, πέτυχε έναν προσωπικό θρίαμβο στη βόρεια περιοχή της Nord-Pas-de-Calais-Picardie, η φτωχότερη περιοχή της ηπειρωτικής Γαλλίας με πληθυσμό έξι εκατομμυρίων, μεγαλύτερο από εκείνον της Δανίας. Χαμογελώντας, ανακοίνωσε ότι το κόμμα της είναι πλέον «το πρώτο κόμμα στη Γαλλία» και ότι το έθνος στο σύνολό του θα μπορούσε να "κρατήσει το κεφάλι του και πάλι ψηλά".
Η βόρεια περιοχή που, επλήγη από το κλείσιμο της βαριάς βιομηχανίας, ήταν ανέκαθεν προπύργιο της αριστεράς, με άνω του μέσου όρου της ανεργίας και της. Κλειδί για το υψηλό ποσοστό της ήταν η ηχηρή ψήφος από την περιοχή του Καλαί που έχει μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων. Το ποσοστό της Λεπέν στο Καλαί ήταν πάνω από 50%.

Μαριόν Μαρεσάλ-Λε Πεν: Το ανερχόμενο αστέρι


Η 25 χρονη ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λε Πεν, το ανερχόμενο αστέρι του κόμματος έλαβε πάνω από 40% και θα μπορούσε να κερδίσει τον έλεγχο της νότιας περιοχής Provence-Alpes-Côte d'Azur οποίο περιλαμβάνει μερικές από τις πλουσιότερες περιοχές Γαλλία. Η ίδια είπε:«Αυτό είναι ένα ιστορικό, εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το παλιό σύστημα πέθανε απόψε».


Με αυτά τα δεδομένα το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους υποψηφίους του τουλάχιστον από τις περιφέρειες του Nord-Pas-de-Calais-Picardie και Provence-Alpes-Cote d' Azur, PACA στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για να συμβάλει στη συγκρότηση ενός "ρεμπουμπλικανικού φράγματος", που θα κλείσει τον δρόμο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Η ανακοίνωση της απόφασης του Σοσιαλιστικού Κόμματος έγινε από τον πρώτο γραμματέα Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. "Στις περιοχές που κινδυνεύουν από το Εθνικό Μέτωπο όπου η αριστερά δεν ξεπερνά τη δεξιά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφασίζει να συγκροτήσει ρεπουμπλικανικό φράγμα ιδιαίτερα στο Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία και στην Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή...Επί πέντε χρόνια, οι σοσιαλιστές δεν θα έχουν έδρες στις περιοχές αυτές", δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

Νικολά Σαρκοζί: Καμία συνεργασία με Αριστερά για να ανακοπεί η Λεπέν

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες με την αριστερά για να αντιμετωπισθεί η άνοδος της ακροδεξιάς κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι οι γάλλοι ψηφοφόροι δεν θα λάβουν απαντήσεις στους φόβους και τις αγωνίες του ψηφίζοντας για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Λοράν Ζοφρέν της Liberation: Να ψηφίσουμε το «μικρότερο κακό»

Ο φόβος για τις πολιτικές εξελίξεις αποτυπώνεται στο editorial της Liberation που υπογράφει ο διευθυντής της αριστερής εφημερίδας με τίτλο «O βασικός εχθρός».

«Φωτιά. Μετά από χρόνια αγωνίας η παλίρροια Λε Πεν έφτασε πλέον σε ένα επίπεδο που είναι τρομακτικό. Επιτυγχάνοντας το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα της ιστορίας του το Εθνικό Μέτωπο επικρατεί σε πολλές περιοχές. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Το προσφυγικό κύμα και οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι σημερινές καταιγίδες μας έσπρωξαν εδώ. Αλλά θα ήταν λάθος να αποδώσουμε αυτή την πικρή νίκη μόνον στην κατάσταση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα: δεν αρκεί να πολεμήσουμε το Εθνικό Μέτωπο αντικρούοντας το πρόγραμμά του. Θα πρέπει πρώτα να καταπολεμήσουμε τα δεινά που το γέννησαν: δημόσια αδυναμία, λαϊκή απόγνωση, αδυναμία να υπάρξει μια ανθρώπινη και αξιόπιστη πολιτική. Μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς, πρέπει κανείς να επιλέξει το μικρότερο κακό την ερχόμενη Κυριακή. Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τα αποφύγουμε».

Πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές

Η ιστορική νίκη του FN έρχεται μόλις 18 μήνες πριν από τις γαλλικές εκλογές του 2017 και είναι μια πρόγευση για το κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία.Εάν η ακροδεξιά καταφέρει να ελέγξει τις πέντε περιφέρειες-κλειδιά στον τελευταίο δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής, αυτό θα σηματοδοτήσει αυτόματα και την «τρελή κούρσα» της προς τις προεδρικές εκλογές. Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να την σταματήσει.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου