Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Γιατί υπουργοί & στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ρήξη, εκλογές και χρεοκοπία...!!!

Στα άκρα οδηγούνται για ακόμη μια φορά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, καθώς, το Σάββατο σημειώθηκε ξαφνική εμπλοκή στις συζητήσεις 

 έπειτα από τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ.
Την Κυριακή, ωστόσο, ήλθαν απανωτές δηλώσεις υπουργών, αλλά και σημαντικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έκαναν λόγο για ρήξη, εκλογές, ακόμη και χρεοκοπία.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, ενώ, ορισμένες, μπορούν να ερμηνευθούν και ως «μήνυμα» προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου.
Διπλό χτύπημα Λαφαζάνη

Ο υπουργός Παραγωγικής ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, συνέχισε τις παρεμβάσεις του και με δύο συνεντεύξεις του σε κυριακάτικες εφημερίδες έστειλε μηνύματα στους δανειστές και όχι μόνο.
Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Λαφαζάνης σχολίασε ότι «Αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε στο να αλλάξουμε θετικά την κοινωνία, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη», αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για εκλογές.
Παράλληλα, σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Χωνί», ο υπουργός τόνισε ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών.
«Μια συμφωνία με τους “θεσμούς” ή θα είναι συμβατή με τις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες ή δεν μπορεί να υπάρξει» τόνισε ο ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μίλησε ακόμη και για τις φημολογούμενες κινήσεις περί «οικουμενικής κυβέρνησης» τονίζοντας ότι «μια οικουμενική κυβέρνηση στη χώρα όχι μόνο δεν θα προσέφερε τίποτα το θετικό, αλλά και ο μόνος λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να κατασκευαστεί θα ήταν για να επιβάλλει στον τόπο μια νέα μνημονιακή θηλιά, ίσως χειρότερη από τις προηγούμενες».
Ερωτώμενος αν την απάντηση στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών μπορεί να τη δώσει ο λαός με εκλογές ή δημοψήφισμα, ο Π. Λαφαζάνης αναφέρει ότι «αυτές τις ώρες μόνο νέες μεγάλες ενωτικές λαϊκές κινητοποιήσεις μπορούν να σώσουν με σιγουριά ξανά την «παρτίδα», να αναζωογονήσουν την ελπίδα και να δώσουν τη δύναμη και την ώθηση στην κυβέρνηση να μην υποκύψει, να αντισταθεί και να εμμείνει μέχρι τέλους στο προοδευτικό ανορθωτικό της πρόγραμμα, δίνοντας προτεραιότητα στην χορήγηση ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία, στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και στην ανάπτυξη». «Η επανεμφάνιση στο προσκήνιο ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος – υπογραμμίζει - είναι αυτές τις στιγμές το καλύτερο δημοψήφισμα και η πιο αναβαπτισμένη λαϊκή εντολή και δύναμη για να μην κάνουμε πίσω και η χώρα να προχωρήσει μπροστά».
Βόμβα από Μανιό
Την δήλωση της ημέρας, ωστόσο, έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, ο οποίος προειδοποίησε για πιστωτικό γεγονός τις επόμενες δύο εβδομάδες εάν οι δανειστές δεν κάνουν πίσω.
«Αν δεν υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι, σε 15 ημέρες θα έχουμε πιστωτικό γεγονός» είπε ο κ. Μανιός μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Φλαμπουράρης: Το αδιέξοδο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβει ένα πιθανό αδιέξοδο.
Σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο θα ανοίξει ο ασκός του Αίολου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί επικίνδυνα και η οικονομική, και η γεωπολιτική αστάθεια διεθνώς».
Μήνυμα Γλέζου: Ούτε βήμα πίσω
Την ίδια ώρα, ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος πραγματοποίησε παρέμβαση στη Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ενώ στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση μέσω της κίνησης Ενεργοί Πολίτες.
Σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πολιτικής κίνησης της οποίας ηγείται το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει ούτε βήμα πίσω σχετικά με τις νέες απαιτήσεις των εταίρων.
Μπαράζ επαφών ετοιμάζει ο Τσίπρας
Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ο πρωθυπουργός πιθανόν θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να βρεθεί η χρυσή τομή για συμφωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών στην Ευρώπη για να αμβλύνει τις διαφορές επενδύοντας για ακόμη μια φορά στην προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου