Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αναλύει το περιοδικό Economist σε άρθρο του 

 που τονίζει ότι λόγω της αναταραχής οι επενδυτές έχουν «παγώσει» τα όποια σχέδια τους.
Η νέα κυβέρνηση, σχολιάζει ο Economist, μπορεί να έκανε ένα βήμα πίσω από το επερχόμενο ρήγμα με τους πιστωτές της, ωστόσο η ετοιμότητά της να φτάσει τόσο κοντά στην άκρη του γκρεμού, έχει πληγώσει την οικονομία και έφερε το κράτος κοντά στη χρεωκοπία. Ακόμα χειρότερα υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη ζημιά κατά τη διάρκεια της άνοιξης καθώς τίποτα δεν έχει διακανονιστεί μεταξύ της κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν.
Η συγκεκριμενοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε στους πιστωτές της η Ελλάδα, θα είναι μία αγωνιώδης διαδικασία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η οικονομία το 2014 αναπτύχθηκε εκ νέου έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης που «εξαφάνισε» περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας, με τον Economist να παραθέτει τα σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Ωστόσο, όπως τονίζει το περιοδικό, το τελευταίο τρίμηνο του 2014 όταν και οι εκλογές προκηρύχθηκαν η παραγωγή έπεσε κατά 0,2%. Η πολιτική αναταραχή, σημειώνει ο Economist, έπληξε την ελληνική οικονομία με τρεις τρόπους:
  • Πρώτον οι φόβοι για ενδεχόμενο Grexit προκάλεσαν μαζική φυγή καταθέσεων. Η απώλεια των καταθέσεων, έφερε τη χώρα κοντά στην επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίου, γεγονός που υπέσκαψε τις τράπεζες που αναγκάστηκαν να στραφούν στην Τράπεζα της Ελλάδος για να μπουν στον ELA και να λάβουν έκτακτη ρευστότητα.
  • Δεύτερον η πολιτική αβεβαιότητα προκάλεσε νέες ανησυχίες. Με τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ και πάλι σε αμφισβήτηση οι Έλληνες επενδυτές «παγώνουν» τα όποια projects και οι ξένοι επενδυτές, μάλλον εγκαταλείπουν τη χώρα τρομοκρατημένοι.
  • Τρίτον, η πολιτική θύελλα προκάλεσε μία κρίση στα δημόσια οικονομικά. Αποκομμένη από τις αγορές και δίχως βοήθεια από τους δανειστές της η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις ανάγκες της. Σε αυτό το σημείο, ο Economist περιγράφει τις άμεσες υποχρεώσεις της χώρας για το επόμενο διάστημα.
Όσο χειρότερα τα πάει η οικονομία, συνεχίσει το περιοδικό, τόσο περισσότερο θα εκτροχιάζονταν τα δημοσιονομικά. Η κυβέρνηση έλαβε έγκριση για επίτευξη μικρότερου πλεονάσματος, ωστόσο αυτή η συναίνεση μπορεί να αποδειχθεί δίχως νόημα.
Στα καλά νέα, τονίζει ο Economist συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι η αναταραχή δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τουριστικές κρατήσεις. Ωστόσο για να αρχίσει η ανάκαμψη της Ελλάδας πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα.