Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Τους τα ακουμπάμε... κανονικά... !!!

Η Ελλάδα έχει καταβάλει στη Γερμανία 360 εκατ. σε τόκους από το...
2010 έως το 2014, 

  στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης. Αυτό παραδέχτηκε χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε μια έκθεση 40 σελίδων που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο, αφού είχε προηγηθεί ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς.

Στην έκθεση αυτή υπολογίζεται πως για τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα αποκομίζει 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τους τόκους για τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα. Τα κέρδη από τους τόκους δεν αφορούν ωστόσο μόνο τη Γερμανία.
Ολες οι χώρες που έχουν δανείσει την Ελλάδα αποκομίζουν κέρδη, με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία να συγκεντρώνουν -μετά τη Γερμανία- τα μεγαλύτερα ποσά.

Τα κέρδη από τη δανειακή συμφωνία

Ετσι, βλέπει κανείς πως και οι χώρες του Νότου -που έχουν και οι ίδιες πρόβλημα και έχουν δανείσει την Ελλάδα- έχουν κέρδος από τη δανειακή συμφωνία.

Παράλληλα, σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», ο επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστηρίζει ότι εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών εξόδων. Και συμπεραίνει πως «αυτό που πιστεύαμε έως τώρα ως πρωτογενές πλεόνασμα αφανίζεται. Αυτόν τον χρόνο ίσως τελικά έχουμε έλλειμμα». Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως ενοχλητικές και απαράδεκτες τις τελευταίες δηλώσεις Τσίπρα και Βαρουφάκη.

Τέλος, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε δηλώσεις του, υποστηρίζει πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έχει μόνον οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη.

Οπως σημειώνει, «ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έχει και συνέπειες στην εξωτερική πολιτική της Ευρώπης. Θα ήταν μια τεράστια απώλεια του γοήτρου της, αν η Ε.Ε. με την οικονομική της δύναμη και την εμπειρία της σε συμβιβασμούς δεν μπορεί να συνοδεύσει μια χώρα στην οικονομική και δημοσιονομική της εξυγίανση»...
Παντελής Βαλασόπουλος
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου