Γράφει ο Πέτρος Λάζος

Πολλές φορές, καθώς μια κατάσταση εξελίσσεται, συμβαίνουν γεγονότα που δεν παίρνουν ιδιαίτερη δημοσιότητα.  

Τουλάχιστον όχι σε βαθμό ισάξιο της πραγματικής σημασίας τους. Αντιμετωπίζονται σαν λεπτομέρειες ενώ είναι παράγοντες σπουδαίων εξελίξεων. Κάποια τέτοια γεγονότα συνέβησαν το προηγούμενο διήμερο.
Κατ’ αρχήν η Ελλάδα διεκδίκησε την επιστροφή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ποσού €1,2 δισ. Δεν εξηγήθηκε επαρκώς πως προέκυψε ούτε η διεκδίκηση ούτε το ύψος του ποσού.
Το Τ.Χ.Σ. πάντως, δεν έχει δημοσιεύσει πρόσφατη λογιστική κατάσταση, επομένως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγουν συμπεράσματα.

Όπως και να έχει, το αίτημα εξετάστηκε επειγόντως από το Euro Working Group (E.W.G.), με εντολή Dijsselbloem.
Το E.W.G. αποφάνθηκε πως υπάρχει νομικό κώλυμα για την επιστροφή των χρημάτων και παρέπεμψε το θέμα στο Δ.Σ. του E.S.M.
Ποιο είναι το περίεργο;
Τα χρήματα αυτά είναι μέρος του «ειδικού» δανείου του E.F.S.F.
Δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ανακεφαλαιοποίηση ή αναδιάρθρωση τράπεζας.
Σε αντίθεση με τα περίπου €900 εκατ. διαθεσίμων του Ταμείου, που ανήκαν στις τραπεζικές ενισχύσεις των πυλώνων στήριξης Ι και ΙΙ, είναι αδύνατον να γίνει χρήση τους για χρηματοδότηση του κράτους.
Οποιαδήποτε δε αλλαγή στον σκοπό χρήσης τους, απαιτεί επικύρωση από τα κοινοβούλια που ενέκριναν την χορήγηση τους. Προς τι λοιπόν η βιασύνη για την επιστροφή;
Για την οικονομία της κουβέντας, ας δεχθούμε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να «κάνουν τα στραβά μάτια» και να επιτρέψουν την παραπάνω χρήση. Τότε, θα πρέπει ταυτόχρονα, να θεωρήσουμε ότι περισσότεροι από χίλιοι Βορειοευρωπαίοι βουλευτές είτε συμφώνησαν σε μια άνευ προηγουμένου «συνωμοσία», είτε θα πάθουν ομαδική τύφλωση και κώφωση. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. 

«Μήπως υπάρχει θέμα με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών τότε;» Σίγουρα όχι.
Οι τράπεζες έχουν όντως θέματα ρευστότητας, αλλά υπερεπάρκεια κεφαλαίων.
Αλλά ακόμη και αν υπήρχε τέτοιο θέμα, το ποσό του €1,2 δισ. είναι πολύ μικρό για να  δώσει λύση. Θα έπρεπε να είχε ζητηθεί τουλάχιστον τριπλάσιο.
Αυτή η διεκδίκηση είναι ένα «ανεξήγητο» γεγονός. Αναγκαίο λοιπόν να το «κρατήσουμε», μέχρι να γίνει κατανοητό το γιατί συνέβη.
Αντίθετα με τα πιο πάνω, η σημαντική αύξηση στο επιτρεπόμενο ύψος παροχής E.L.A. κατά €1,3 δισ., είναι απόλυτα εξηγήσιμη.
Προφανέστατα, τις τελευταίες μέρες, υπήρξαν αυξημένες εκροές καταθέσεων.
Και η Ε.Κ.Τ. θέλησε να στείλει διπλό, ξεκάθαρο μήνυμα.
Αφενός πως θα στηρίξει το τραπεζικό σύστημα με κάθε τρόπο, για όσο αυτό διαθέτει φερεγγυότητα. Αφετέρου πως δεν σκοπεύει να κάνει το ίδιο για την ρευστότητα του δημοσίου.
Ο Πρόεδρος Draghi ήταν περισσότερο από ξεκάθαρος στην κατάθεσή του στο Ευρωκοινοβούλιο, την περασμένη Δευτέρα.
Δεν θα υπάρξει αύξηση του ορίου αγοράς Ε.Γ.Ε.Δ. (Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου) από τις τράπεζες. Κατά πάσα μάλιστα πιθανότητα, η Ε.Κ.Τ. θα δεσμεύσει νομικά τις τράπεζες για το ύψος του ορίου. Αυτό το μήνυμα έχει τεράστια σημασία. Παρόλα αυτά, δεν πήρε την αντίστοιχη δημοσιότητα.
Τέλος, μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, είχε ανακοινωθεί επίσημα πως, ο πλήρης κατάλογος των ελληνικών μεταρρυθμίσεων θα δινόταν εχθές ή σήμερα. Με πιθανή σύγκληση έκτακτου Eurogroup αύριο ή την προσεχή Δευτέρα.
Την Τρίτη όμως έγινε γνωστό πως η λίστα θα είναι έτοιμη Παρασκευή ή Δευτέρα. Και το έκτακτο Eurogroup θα γίνει, αν γίνει, μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα:
- Πρώτον ότι, αυτή την φορά, γίνεται πραγματική δουλειά. Με τα βιβλία ανοικτά, αριθμούς και πολύ συγκεκριμένα δεδομένα και

- Δεύτερον, τα νούμερα είναι πολύ «δύσκολα», τα «κενά» μεγαλύτερα του αναμενομένου και υπάρχουν ζητήματα που χρειάζονται διεξοδικότερη ανάλυση.

Αυτή η εξέλιξη, περιττό να το πούμε, είναι εξαιρετικά σημαντική. Κι όμως πέρασε στα «ψιλά» των ειδήσεων.

Όλα δείχνουν προς μία κατεύθυνση. Έχουμε μπει στην «τελική ευθεία». Με καταλύτες την Σύνοδο Κορυφής και την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο, θα υπάρξουν εξελίξεις.
Μέσα στις επόμενες 15-20 μέρες. Πιθανόν και νωρίτερα. Εξελίξεις ραγδαίες, έντονες και καταιγιστικές.
Τι είδους εξελίξεις; Ελπίζω και εύχομαι θετικές. Αδύνατον να πω κάτι περισσότερο. Θεωρώ όμως σίγουρο πως θα συμβούν. Και πως, στην τελική έκβαση, την διαφορά θα κάνουν λεπτομέρειες σαν αυτές που διαβάσατε. Ίσως και αυτές που διαβάσατε. Ίδωμεν.
Πέτρος Λάζος 
petros.lazos@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr