Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Οι Ευρωπαίοι προκαλούν οικονομική ασφυξία στην Ελλάδα - Πόσο κοντά είμαστε σε ένα πιστωτικό γεγονός...!!!

"ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ" ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
 
Οι Ευρωπαίοι ωθούν την κατάσταση στα άκρα παίζοντας ένα ύπουλο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και οδηγώντας την στην οικονομική ασφυξία με στόχο να της επιβάλουν πολιτικές μνημονιακές. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της έχει θέσει «κόκκινες γραμμές», αρνείται να δεχθεί μέτρα ύφεσης και κάπου εκεί όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμη και η στάση πληρωμών, καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις. 
 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης συγκάλεσε χθες κυβερνητικό συμβούλιο, όπου εγκρίθηκε η λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει σταλεί στους Ευρωπαίους εταίρους, με την προσθήκη της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ενώ σήμερα συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της Βουλής (στις 8 το βράδυ) προκειμένου να ενημερώσει την Ολομέλεια για την πορεία της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας θα απευθυνθεί στην αντιπολίτευση και θα θέσει διλημματικού χαρακτήρα ερωτήματα, όπως αν θα έπρεπε ή όχι να προωθηθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ή το νομοσχέδιο που επίκειται για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.  Στο ίδιο πλαίσιο θα ρωτήσει την αντιπολίτευση αν καλώς τέθηκε ή όχι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο το θέμα της Simens και του κατοχικού δανείου. 
 
Επιχειρεί δηλαδή μέσω της σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής αφενός να ενημερώσει την αντιπολίτευση για τις διαπραγματεύσεις και αφετέρου να την φέρει προ των ευθυνών της για το αν η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει το κεφάλι στις μνημονιακές συνταγές που επιχειρούν να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 90% αντί των προτάσεων που εκείνη προκρίνει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.   
 
Την ίδια στιγμή πάντως στο εξωτερικό η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διαπιστώνει μεν πρόοδο στο Brussels Group στις Βρυξέλλες και «βλέπει φως» στις επαφές που συνεχίζονται, αλλά οι αποστάσεις στις θέσεις των «θεσμών» με την κυβέρνηση παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αγεφύρωτες οδηγώντας σε παράταση τη συνεδρίαση του Eurogroup. 
 
Ακόμα και στο ευνοϊκότερο σενάριο για την Ελλάδα, μία συμφωνία στο Brussels Group για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων δε φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί πριν μεθαύριο, Τετάρτη, το νωρίτερο, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία θα «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων Βαρουφάκη.
 
Έτσι, συμβούλιο Eurogroup για την Ελλάδα δύσκολα θα συγκληθεί πριν κάνουν Ανάσταση οι δυτικοευρωπαίοι (εορτάζουν αυτή την Κυριακή) και πλέον η συνεδρίασή του μετατίθεται για τη χώρα μας όχι πριν τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, αλλά και πιθανόν μετά το Πάσχα.
 
Μέχρι τη Mεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, πάντως, οπότε ενδεχομένως να υπάρξει θετική απόφαση του Eurogroup για τη χώρα μας, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να βρει 1,4 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει 6μηνα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στις 14 Απριλίου, ενώ στις 9 Απριλίου πρέπει να πληρωθεί και δόση 450.000.000 ευρώ προς το ΔΝΤ. Άλλη μία παρτίδα τρίμηνων εντόκων γραμματίων 1 δισ. λήγει στις 17 Απριλίου ενώ παράλληλα πρέπει να βρεθούν και τουλάχιστον 1+1,5 δισ. για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, πριν και μετά το Πάσχα αντίστοιχα.
 
Εδώ ακριβώς είναι και το σημαντικό σημείο του θέματος. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως προέχει η καταβολή των μισθών και των συντάξεων. Αν λοιπόν οι Ευρωπαίοι δε δώσουν το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση δόσεων του προηγούμενου προγράμματος, τότε είναι πολύ πιθανό πως οι ίδιοι θα έχουν επιλέξει τη ρήξη με την Ελλάδα και πιθανόν να βρεθούμε πολύ κοντά σε ένα πιστωτικό γεγονός, αφού η κυβέρνηση με άδεια ταμεία δε θα μπορέσει να εκπληρώσει τις δανειακές της ανάγκες.
 
Η κυβέρνηση θεωρεί πως έκανε αρκετές παραχωρήσεις, μεταξύ των οποίων στον ΦΠΑ στα νησιά και στον φόρο ακινήτων που φαίνεται να αποτελεί κεντρικό σημείο του καινούργιου σχεδίου, αφού εκτιμάται πως θα φέρει νέα έσοδα ύψος 2,5 δισ. ευρώ και θα ενισχύσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 σε σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το πρόγραμμα το μεταρρυθμίσεων που προτείνεται από την κυβέρνηση έχει ως στόχο να κλείσει το 2015 με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ και ρυθμό ανάπτυξης 1,4, χωρίς να εκτιμάται η θετική συνεισφορά που θα έχουν τα 2 δισ. ευρώ από το λεγόμενο πακέτο Γιούγκερ.
 
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει καν για εργασιακά και ασφαλιστικό, θέματα που αποτελούν τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» της. Κάτι, όμως, που προκαλεί προβληματισμό στους Ευρωπαίους. Η κατάσταση λοιπόν είναι οριακή και οι επόμενες ημέρες κρίσιμες, αφού θα δούμε ποιος και πόσο θα υποχωρήσει για να αποφευχθεί μία ρήξη, αν τελικώς αποφευχθεί.  
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου