Χαρακτήρα αγώνα ταχύτητας Ευρωπαίων αξιωματούχων να προσεταιριστούν την ελληνική κυβέρνηση απορρίπτοντας τρόικα  

και λιτότητα και αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις συμβιβασμού με την Αθήνα, προσλαμβάνουν οι διεθνείς επαφές του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, καθώς και δηλώσεις ξένων ηγετών στον διεθνή Τύπο.
Την αρχή έκανε με ομιλία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εξηγώντας ότι "δεν είναι δυνατόν να στίβεις μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση".
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μετά τη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζήτησε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί για τις ελληνικές τράπεζες.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έλεγε στη γερμανική εφημερίδα "Χάντελσμπλατ" ότι η τρόικα θα καταργηθεί, ενώ εξέφραζε τη συμφωνία του και για την αύξηση του βασικού μισθού στην Ελλάδα στα 751 ευρώ.
Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με δηλώσεις του στην (επίσης γερμανική) "Ντι Βελτ", χαιρέτιζε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να φορολογήσει τους ολιγάρχες και τους πλούσιους φοροφυγάδες. Όπως είπε, "αν η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρή σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εξασφαλίζει ότι δεν είναι πλέον μόνο οι φτωχοί άνθρωποι να πληρώνουν το τίμημα για το σχέδιο λιτότητας, αλλά και οι ολιγάρχες που έχουν στείλει τα χρήματά τους στις πιο σκοτεινές περιόδους κρίσης στο εξωτερικό, τότε θα έχει πλήρη στήριξη από τις Βρυξέλλες".