Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ ως «ante portas»…, κυβέρνηση...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
         
Το ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής, και δη πολύ πιο σύντομα από το προβλεπόμενο, κρατά σε πλήρη πολιτική εγρήγορση τους επιτελείς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Είναι λίαν διακριτό, πλέον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εμφανίζεται, εντός κι εκτός συνόρων, ως εν δυνάμει κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, πολιτικοί παίκτες εσωτερικού κι εξωτερικού έχουν αρχίσει να προϊδεάζονται για μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Αθήνα και συμπεριφέρονται ανάλογα.!
      
Μέσα σ αυτό το κλίμα, η συζήτηση δεν περιορίζεται στο εσωτερικό…, «τι θα συμβεί στην Ελλάδα», εάν, όταν κι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί κυβέρνηση.
Ο πολιτικός προβληματισμός επεκτείνεται και στην Ευρώπη…, «κατά πόσον θα επηρεαστεί η πολιτική που το Βερολίνο έχει επιβάλλει στην Ευρώπη» από μια ριζοσπαστική κυβέρνηση στην Αθήνα, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι σαφές, πως όσο αυξάνεται η απήχηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στον Ευρωπαϊκό Νότο, τόσο μεγαλώνει και η περίσκεψη της Καγκελαρίας και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών που συμμερίζονται τις πολιτικές κι οικονομικές της επιλογές. Σε ό, τι αφορά τις πέραν του Ατλαντικού απόψεις, είναι κοινός τόπος ότι η Ουάσιγκτον πλειστάκις έχει επικρίνει την οικονομική πολιτική λιτότητας που η Αγκέλα Μέρκελ επιβάλλει στην Ευρώπη, ενώ οι απόψεις περί βιωσιμότητας η μη του ελληνικού χρέους είναι ταυτόσημες μ εκείνες της Κουμουνδούρου. Το ΔΝΤ κι ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν ότι απαιτείται «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο και διαχειρίσιμο.!

      Στο εσωτερικό.!
      
Όλα δείχνουν ότι το έδαφος καλλιεργείται για μια συνάντηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό. Ο Πάνος Σκουρλέτης, είπε στην προχθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι σε όποια συνάντηση κι αν γίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναλάβει τις σαφείς και κρυστάλλινες θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως αυτές εκφράστηκαν στην πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Δηλαδή./ α . Προσδιορισμός ημερομηνίας εκλογών και β . Διερεύνηση για κοινά αποδεκτό πρόσωπο που θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την νέα βουλή.  Ταυτόχρονα, ο κ. Σκουρλέτης, απέκλεισε μια τριμερή συνάντηση στην οποία θα παρευρίσκεται κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνευρεθεί σε μια θεσμική σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντώνη Σαμαρά θα μπορούσε να γίνει ως προπαρασκευαστική μιας επόμενης και περισσότερο ουσιαστικής, ουδέποτε όμως για να καταστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνένοχος της καταστρεπτικής μνημονιακής πολιτικής και να διευρύνει η δικομματική κυβέρνησης τις κυβερνητικές ευθύνες της και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τύπου Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, ενόψει και της επικείμενης άφιξης του Τούρκου πρωθυπουργού στην ελληνική πρωτεύουσα στις αρχές του επόμενο μήνα και δεν απέκλεισε μια ενδεχόμενη συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου.! Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει πυρετωδώς το ταξίδι του στην Λευκωσία, όπου θα συζητήσει το Κυπριακό και στα Τίρανα όπου θα συζητήσει θέματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Είναι εμφανής η προσπάθεια των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψουν το «κενό στα εθνικά θέματα» για το οποίο τον εγκαλούσαν οι κυβερνώντες.!
Εξωτερικό.
Αναμφίβολα, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτεργάτη τον υπεύθυνο της οικονομικής πολιτικής Γιάννη Δραγασάκη υπεραμύνονται τις κεντρικές θέσεις για την οικονομία.  Ο Πάνος Σκουρλέτης αποσαφήνισε για μια εισέτι φορά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην θέση πως «το χρέος δεν είναι βιώσιμο κι απαιτείται κούρεμα κατά το μεγαλύτερο μέρος του, ρήτρα ανάπτυξης, μορατόριουμ εξόφλησης του υπολοίπου κατά τα πρότυπα διευθέτησης του γερμανικού χρέους με τη διάσκεψη του Λονδίνου το 1953».
Παράλληλα, όμως, διερευνάται κι η «συμπεριφορά των αγορών». Ο καθηγητής οικονομικών και βουλευτής Γιώργος Σταθάκης, θα βρεθεί στο Λονδίνο στις 24-25 Νοεμβρίου ως επικεφαλής αντιπροσωπείας που θα έχει επαφές με χρηματιστές, εφοπλιστές και τραπεζίτες.!
 Ο Γιάννης Δραγασάκης θα συμμετάσχει ως ομιλητής στο συνέδριο του Levy Institute, - 21 και 22 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής - ,  ενός ινστιτούτου που θεωρείται προοδευτικό και φιλελεύθερο στις ΗΠΑ και του οποίου η επιρροή είναι εμφανής και σε σημεία του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή δύο μεγάλων γερμανών οικονομολόγων, οι οποίοι ασκούν κριτική στην οικονομική πολιτική της  γερμανικής κυβέρνησης που έχει επιβάλλει στην ΕΕ.  

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου