Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ταγκό τρόικας, πόλωση εντός και εκτός Βουλής... !!!


Στη σκιά της ψηφοφορίας που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής τα μεσάνυχτα για την πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται το νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, 
 
 Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών το πρωί της Κυριακής.
Η...
διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι να εξεταστούν βήμα βήμα όλα τα κεφάλαια που έχουν ανοίξει για την ελληνική οικονομία, αναφέρει η «Ε».

Αυτό σημαίνει ότι βάσει και του σφιχτού χρονοδιαγράμματος που υπάρχει εξαιτίας των διαδοχικών συνεδριάσεων του Eurogroup και της κατάθεσης του προϋπολογισμού, κύριο μέλημα είναι να ολοκληρωθεί πρώτα η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα ένα νέο πρόγραμμα στήριξης στα μέσα του 2014.

2,5 δισ. ευρώ

Προτεραιότητα για τους δανειστές είναι να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τα μέτρα που απαιτούν ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο ορίζουν στα 2,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Αντίθετα δεν δείχνουν ιδιαίτερη βιασύνη να ανοίξουν τη συζήτηση ούτε για το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα του 2015-2016, ούτε για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έστω και αν η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ορίζει ότι πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τον Δεκέμβριο.

Ακόμα όμως και τα νέα μέτρα πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν στο σύνολό τους πριν από το Eurogroup του Δεκεμβρίου, έστω και αν ο προϋπολογισμός πρέπει να κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου.

Βασικό στοιχείο της «χαλαρότητας» που εμφανίζεται να υπάρχει αναφορικά με το χρόνο λήψης των αποφάσεων έχει να κάνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, οι οποίες δεν προκύπτουν πριν από τις αρχές του 2014. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο EFSF όσο και το ΔΝΤ το «πράσινο φως» για εκταμίευση δόσεων θα το δώσουν αφού θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτή τη χαλαρότητα σχετικά με το χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ποντάρει και το οικονομικό επιτελείο, ώστε να κάμψει στην πορεία τις απαιτήσεις της τρόικας, για τη λήψη νέων μέτρων. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η σκληρή γραμμή που έχει κρατήσει η τρόικα κατά τις πρώτες μέρες της διαπραγμάτευσης έχει να κάνει με την τακτική σκληρής πίεσης που εφαρμόζει πάντα στις πρώτες επαφές με τους υπουργούς.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου