Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Τα μυστικά της λίστας Νικολούδη...!!!

Μετά την περιβόητη πλέον λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα με τους 4500 Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες του Λιχτενστάιν και του Λουξεμβούργου, και τη λίστα με τα 54000 άτομα, που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, την περίοδο 2009-2011, εν μέσω οικονομικής κρίσης, μας προέκυψε και λίστα «Νικολούδη»!

Πρόκειται για «καυτά» ονόματα, υπεράνω υποψίας, που ο έλεγχος του Πόθεν Εσχες έδειξε μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία προέκυψαν έπειτα από εξονυχιστικούς ελέγχους που έκανε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τα οποία ήδη ο επικεφαλής της Αρχής και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης έχει προωθήσει τον σχετικό κατάλογο στις Αρχές.



Όπως αποκάλυψε και η εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ, στη λίστα περιλαμβάνονται ως υπόλογοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, δημοτικές αρχές, εισηγητές επενδυτικών σχεδίων, επιβλέποντες μηχανικοί, μέλη Αρχών και Επιτροπών, περιφερειάρχες, Ιατροί διευθυντές ΕΣΥ, δημοσιογράφοι, πρόεδροι και στελέχη ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μέτοχοι και εταίροι ΜΜΕ και άλλοι, των οποίων το Πόθεν Έσχες παρουσιάζει μεγάλα «κενά».

Μέσα στη λίστα «Νικολούδη», λοιπόν, έχουμε, μεταξύ άλλων:

Δημοσιογράφο, συνεργάτη του πρακτορείου Reuters που δεν εργάζεται σε ελληνικό ΜΜΕ και συνυπογράφει συχνά άρθρα για τη διαφάνεια. Επικεφαλή ασφαλιστικού οργανισμού.Δημοσιογράφο της πρωινής ζώνης της κρατικής τηλεόρασης, με έντονα «αριστερό» προφίλ. Διευθυντικό στέλεχος εφημερίδας ιδιαίτερα μικρής κυκλοφορίας που σηκώνει σταθερά την «αντιμνημονιακή σημαία». Δύο αθλητικοί δημοσιογράφοι. Δύο δημοσιογράφοι τηλεοπτικού σταθμού.Πρώην πρόεδρο ΠΑΕ της βόρειας Ελλάδας και ένας πρώην πρόεδρος σε ΠΑΕ της νότιας Ελλάδας, και, προβεβλημένο εφοπλιστή που έχει σχέση και με τον τραπεζικό τομέα.

Κατά τ΄άλλα, η Αρχή για τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος στην έκθεσή της, περιγράφει μία εικόνα πλήρους αδυναμίας και παραλυτικής αδράνειας των αρμόδιων αρχών στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Είναι ενδεικτικό, ότι μέσα στο 2012, από τα 11 δισ. ευρώ της φοροδιαφυγής δεσμεύτηκαν μόνο 97 εκατ. ευρώ, στοιχεία που φανερώνουν την ανικανότητα των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών. Επίσης, ενώ υπάρχουν 497 υποθέσεις «δεμένης» φοροδιαφυγής που διαπίστωσε η Αρχή, αυτές βρίσκονται στα «αζήτητα» του ΣΔΟΕ.

Η ίδια η Αρχή πάντως, κατάφερε πέρυσι, να δεσμεύσει πάνω από 238 εκατομμύρια ευρώ, από περιπτώσεις παθητικής δωροδοκίας, φοροδιαφυγή, εγκληματική οργάνωση και άλλα αδικήματα.

Πάντως, οι τρόποι με τους οποίους οι διάφοροι επιτήδειοι προσπαθούν να ,βάλουν χέρι στο κρατικό χρήμα, είναι πολλοί, και δεν στερούνται και φαντασίας μάλιστα.

Προσέξτε μία χαρακτηριστική περίπτωση, που έχει καταγράψει η Αρχή για τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος.

Μία εταιρία κατέθεσε αίτηση υπαγωγής σε αναπτυξιακό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, με ποσοστό κρατικής επιχορήγησης 50%.Έπρεπε όμως να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ίση τουλάχιστον με το μισό της επένδυσης, δηλαδή 4 εκατ. Ευρώ.

Τι σκαρφίστηκαν λοιπόν, οι επιτήδειοι; Στέλεχος της εταιρίας κατέθεσε σε λογαριασμό της 1 εκατ. ευρώ. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, το συγκεκριμένο ποσό κατατέθηκε και αναλήφθηκε τουλάχιστον 4 φορές, με συμψηφιστικές καταθέσεις και αναλήψεις στον ίδιο λογαριασμό, από στελέχη της εταιρίας, για να φανεί ότι κατατέθηκε όλο το αναγκαίο ποσό για την ΑΜΚ, δηλ. τα 4 εκατ. Ευρώ.

Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας «πιστοποίησε» την ύπαρξη του απαραιτήτου κεφαλαίου, με βάση τις αποδείξεις των παραπάνω καταθέσεων.Η ΑΜΚ έγινε, εικονικά φυσικά, η επιχορήγηση εγκρίθηκε, και με την πιστοποίηση εκτέλεσης του έργου, η Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποίησε την πληρωμή της επιχορήγησης στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας. Το ποσό της επιχορήγησης τώρα αναλήφθηκε τμηματικά και διοχετεύτηκε σε προσωπικούς λογαριασμούς μελών του Δ.Σ. και συγγενών τους, καθώς και σε λογαριασμό συγγενούς εταιρίας.

Σύμφωνα με την αρχή, τα στελέχη της εταιρίας, με τρόπο παραπλανητικό, πέτυχαν να εμφανίσουν ότι προέβησαν σε κατάθεση του ποσού της δικής τους συμμετοχής, με στόχο να εξασφαλίσουν το ποσό της επιχορήγησης. Με τον τρόπο αυτό, προκλήθηκε περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου. Δεν κατέστη δυνατόν πάντως να εντοπιστεί και να κατασχεθεί αυτούσιο το εγκληματικό προϊόν, για αυτό και διατάχθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.


spirospero.gr 
Διαβάστε επίσης:
«Λαβράκια» στη λίστα Νικολούδη με τα 335 ηχηρά ονόματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου